Alltsedan starten 1909 har kören genomgått flera namnbyten. Sedan 37 år tillbaka går de dock under namnet Falbygdens manskör.

– Vi sjunger dels klassisk manskörs-musik, sådant man hör på nationaldagen eller Valborgsmässoafton. Men vi försöker också hitta ny musik och sjunger till exempel en hel del låtar av Mats Ljung, berättar körens ordförande Gunnar Hedberg.

Varje torsdag träffas de tjugofem herrarna i PR-Slamsugnings  lokaler för att öva tillsammans. Ett tillfälle de alla ser fram emot under veckan.

– Körsång är nyttigt ur många synpunkter, och man vill inte gärna missa chansen att få sjunga tillsammans. För även om man ibland är trött när man kommer, så känns det alltid toppen när man väl går härifrån, säger Gunnar som sjungit i kören i 12 år.

Även körens sekreterare Gösta Eriksson har varit med ett tag, 36 år för att vara exakt. Han instämmer om

– Hela kroppen mår bra när man sjunger. Man blir både gladare och lever längre, säger han.

Förutom ett par stående framträdanden under året besöker kören äldreboenden och kyrkor med sin skönsång. Dessutom försöker de att vartannat år hålla lite mer omfattande konserter. Tidigare har musik av Cornelis Vreeswijk och Povel Ramel med flera, varit uppskattade teman och inför sina kommande konserter har kören valt låtar ur Evert Taubes repertoar.

– Det finns en Taube-dag under våren, och vår första tanke var därför att ha konserterna då. Men vi blev inte klara till dess, så vi sköt fram dem och har jobbat på sen dess. Allt ska ju sitta och kännas riktigt, säger Gunnar.

Men trots sin rika låtskatt är Taube långt ifrån ett självklart val för kören. Inga av hans låtar är nämligen skrivna för en fyrstämmig manskörsång, vilket gör att ett stort arbete ligger bakom låtarnas arrangemang.

– Vi började för drygt två år sedan med att ordna arrangemangen och har fått fantastisk hjälp med detta, berättar Gunnar.

Birgitta Lindh är dirigent och körledare för gänget.

– Det är helt annat än i kyrkokören som jag också leder, för där är det blandat kvinnor och män. Här är det bara manliga stämmor, och det är både häftigt och roligt. Men det kräver sin kvinna att leda dem, säger hon med ett skratt.

Även hon är entusiastisk till konserternas tema.

– Taube har en otrolig låtskatt som man är lite uppvuxen med. Och man känner verkligen det när man sitter och går igenom hans låtar att det finns så mycket bra att välja mellan.

Nästnästa vecka är det dags för de två konserterna. På lördagseftermiddagen tar de plats i Dalénium, för att under söndagen förflytta sig till Mössebergsgården. Under konserterna kommer kören att få sällskap av Taubeentusiasten Folke Elbornsson som presentatör, och Gunnar utlovar även en hel del allsång.