Något som man är väl medveten om som Falköpingsbo är ungdomarnas syn på staden.

Tyvärr är många unga inställda på att Falköping inte är en stad för dem och att man tänker flytta någon annanstans så fort man får chansen. Jag kan erkänna att jag är en av dem.

Vad kan man då göra för att Falköping ska bli en bättre stad för oss unga? När man frågar oss vad vi saknar svarar de flesta att de saknar att ha någonting att göra på kvällarna och helgerna. Jag och många andra unga tycker att denna stad behöver fler ställen där man kan spendera sin tid på kvällar och helger för att vi också ska kunna ta del av “det goda livet” i Falköping!

Men varför ska Falköpings kommun satsa på att få hit affärer eller andra mötesplatser för oss unga? Vad tjänar man egentligen på det? Enligt min teori har de allra flesta unga redan skapat sin bild av Falköping och att det inte finns någonting att göra på sin fritid här. Om vi fortsätter låta de unga ha denna bild av staden genom att inte åtgärda problemet är det inte konstigt att vi vill flytta härifrån. Att vi inte har någonting att göra leder till att man inte vill bo kvar i staden. Om alla unga skulle flytta härifrån tappar Falköping invånare, vilket leder till att vår stad blir mindre attraktiv för dem som eventuellt vill flytta hit och även mindre attraktivt för företag. Detta skulle innebära att Falköping skulle sluta utvecklas och istället försämras.

Ett annat exempel på vad som händer när det inte finns fritidsaktiviteter och mötesplatser här är att man åker till andra städer. Vi unga åker till Skövde och Göteborg för att shoppa, festa och uppleva städerna istället för att stanna i Falköping. Och detta är väl inte konstigt egentligen med tanke på att den enda mötesplatsen som är någorlunda attraktiv för unga i Falköping är McDonald’s, vilket inte har en speciellt trevlig miljö. Det är inte konstigt att McDonald’s i Falköping är den restaurang inom företaget som omsätter mest i Skaraborg. Vi unga har inget annat att göra än att spendera våra pengar där. Ungdomar kommer att välja Skövde, Lidköping, Göteborg och andra städer att spendera sina pengar i istället för att spendera dem i Falköping vilket missgynnar vårt näringsliv.

Många av er tänker säkert att det visst finns en massa att göra. Tänk bara på alla idrottsföreningar som finns här! Och sen så finns det många cafeér på torget där man kan ses över en kopp kaffe eller fika. Man kan också träffas ett gäng och spela fotboll eller bara umgås uppe på Ållevi. Problemet är att vi måste ha något som passar alla. Det finns många som inte är intresserade av sport. Alla har heller inte råd med att vara med i en idrottsförening eller att ta en fika så fort man vill träffa sina vänner.

Sen så är cafeérna i ”stan” inte speciellt attraktiva för ungdomar, speciellt inte när det är så dåliga öppettider. Om vi inte satsar på något som passar alla är risken stor att man börjar ägna sig åt kriminella aktiviteter. Tänk bara på all vandalisering som skedde på Centralskolan, alla krossade fönster och nedklottring. Hade detta hänt om ungdomarna inte var uttråkade? En satsning på fritidsaktiviteter skulle gynna staden i längden. Ett exempel på en simpel lösning skulle kunna vara ett kafé men en trevlig och ungdomlig miljö som också har senare öppettider.

Det skulle göra Falköping till en mer attraktiv stad, vilket skulle hålla kvar oss unga och få oss att se på denna stad ur ett nytt perspektiv.

Var med och motverka att vi unga väljer en annan stad, och låt oss få uppleva “det goda livet i Falköping” med!

Ellen