Polisens Circagrupp som bekämpar åldringsbrott har arbetat med ärendet sedan i januari förra året.

Enligt åtalet som på onsdagen lämnades in till Göteborgs tingsrätt har mannen ringt upp äldre personer och utgett sig för att vara läkare från den vårdcentral den äldre tillhör eller från något av de stora sjukhusen.

– Vi kartlägger fall där äldre drabbats och här såg vi snabbt ett tydligt mönster och vi anade att det kunde röra sig om samma person. Till slut tog vi över hela utredningen, konstaterar Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp.

Sedan januari 2016 och fram tills mannen greps den 31 maj i fjol har minst 615 anmälningar med samma tillvägagångssätt gjorts. De flesta fall har stannat på försöksstadiet, men ett stort antal har resulterat i fullbordade brott.

– Utredningen visar hur den misstänkte mannen ringt upp åldringar i Sverige från London. Han har använt sig av oregistrerade engelska kontantkort. Genom att invagga dem i tron att han var läkare har han skapat ett förtroende varefter han påstått att han läst deras sjukjournaler samt fått provsvar som visade på allt ifrån vitaminbrist till dödliga sjukdomar som akuta blodproppar och cancer, säger Håkan

Mannen har utlovat ny mirakelmedicin och begärt betalning i förskott. Vid flera tillfällen har han sagt att samhället i efterhand kommer att ersätta utläggen.

Offren har fört över stora summor till en så kallad målvakts svenska konto. När målvaktens konto stängdes ner fick han offren att istället skicka kontanter, smycken och kontokort till adresser i London. Till vissa offer misstänks han ha beställt taxi för att posta brev eller göra bankärenden. Taxiräkningen har offret fått betala.

– Det har också hänt att den falske läkaren sagt att han bokat tid på vårdcentralen. Sjukvårdspersonal har i ett fall hittat en åldring som väntat i väntrummet i många timmar på att bli uppropad av läkaren som ringt. Den misstänkte har även fått offer att sluta äta sina mediciner i väntan på den nya mirakelmedicinen, vilket kunde ha slutat i katastrof, fortsätter Håkan Carlsson.

Han fortsätter:

– Att på detta sätt lura av åldringar deras livs besparingar visar på en obeskrivlig hänsynslöshet och på en fullständig avsaknad av empati för offren, som många gånger först chockats svårt av sjukdomsbeskeden och därefter av upptäckten att de lurats.

Även utredarna har ibland överraskats av hur hårt många drabbats.

I flera fall har offren inte haft tillräckligt med pengar kvar att leva för och därför fått låna för att klara det dagliga livet. Många har skämts över att ha blivit lurade och inte berättat vad som hänt för barn eller anhöriga. Brottsligheten har även orsakat problem i vården då offren som fått olika falska sjukdomsbesked känt stor oro och sökt vård för de påstådda sjukdomarna.

Det finns dock inget som tyder på att den misstänkte eller någon annan gjort sig skyldiga till dataintrång eller på annat sätt tagit del av offrens sjukjournaler eller provsvar.

Enligt åtalet misstänks mannen för 78 fall av grova bedrägerier och bedrägeriförsök. Alla anmälningar har dock inte lett till åtal.

Den nu åtalade mannen utlämnades till Sverige den 21 juli 2017. Ända sedan i januari förra året har Polisens Circagrupp genom polisiär samverkan både nationellt och internationellt försökt stoppa den falske läkaren så att inte fler åldringar drabbas.

– Vi kartlägger den här typen av brottslighet hamnar vi inte sällan utomlands och den här mannen är inte svensk medborgare. De som utför den här typen av seriebrottslighet rör sig inte sällan över Europa, menar Håkan Carlsson.

Circagruppen har ett nationellt uppdrag att kartlägga, identifiera, samordna samt utreda seriebrottslighet mot äldre.

– Att utreda seriebrott av den här omfattningen kräver engagerade utredare runtom i landet så att viktiga initiala utredningsåtgärder utförs och att bevisning som annars skulle gå förlorad säkras, säger Håkan Carlsson.

Samtidigt hoppas han att detta ska skicka en tydlig signal till de som utför brott mot de svaga i samhället att de inte ska känna sig säkra bara för att de befinner sig i andra länder när de begår brotten.

Att så många som över 600 personer har polisanmält har hjälpt polisen.

– Tack vare att folk har anmält så har det hjälpt oss i vårt pusselläggande. Det har varit ett komplicerat och omfattande arbete med ett stort utredningsmaterial, säger Håkan Carlsson.

Ytterligare en efterlyst person som misstänks ha kopplingar till ärendet greps strax före jul i Frankrike. Den personen har ännu inte utlämnats till Sverige.

Där vill polisen dock inte lämna ut några uppgifter eftersom förundersökningen fortfarande pågår.