Länsförsäkringar har blivit uppmärksammade på att någon knackar dörr och vill "inspektera brandskyddet i samarbete med försäkringsbolagen".

Fall uppges ha förekommit bland annat i Lidköpingsområdet.

– Men det är inte vi eller på uppdrag av oss. Om vi skulle göra en brandskyddskontroll har vi alltid stämt av detta med kunden först och bokat ett möte. Vår personal har dessutom alltid identitetshandlingar från oss med sig, säger skadechef Ulf Lindholm.

Han förtydligar att deras personal dessutom alltid bär profilkläder för att det tydligt ska framgå varifrån de kommer.

– Kommer det personer som inte har legitimation och inte bär våra kläder så ska man inte släppa in dem.

Ulf Lindholm förklarar att det är bra att vara observant och kritisk i sitt tänkande.

– Det här låter som att man vill "lura" in sig hos folk och det tycker jag att man ska sätta stopp för på trappan.

Så vitt han känner till har det ännu inte förekommit några falska försäkringsmän i Skövdetrakten med omnejd.

– I alla fall har det inte kommit till vår kännedom. Men jag kan tänka mig att det här handlar om personer som förflyttar sig när det blir känt var de är. I så fall är det bara en tidsfråga innan de kommer hit, säger skadechef Ulf Lindholm.

Han berättar att det efter sommaren förekom liknande fall. Då knackade personer dörr i Skaraborg och uppgav att de representerade ett företag i ventilationsbranschen som ville sälja besiktning av köksfläktar.

– Jag vill minnas att de uppgav att det hade med brandskyddet att göra och hänvisade till någon lag som sa att det var nödvändigt, annars skulle inte försäkringen gälla. Men det finns ingen sådan lag, säger Ulf Lindholm.