51-åringen, som är hemmahörande i Vara kommun, ska också runt den 26 mars i år ha överlåtit en pistol och 13 patroner till 58-åringen.

"Brottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom innehavet har avsett ett stort antal vapen" skrev åklagaren i åtalet.

Skaraborgs tingsrätt gick på den linjen.

Farligt

58-åringen döms för grovt vapenbrott eftersom han innehaft vapnet. "Det bör bedömas som grovt eftersom vapnet har varit av särskilt farlig beskaffenhet" ansåg åklagaren.

51-åringen har erkänt vapenbrott medan den äldre medåtalade mannen nekar till brott. Den yngre mannen har berättat att han köpte vapnen av en mörkhyad utländsk man i Göteborg vid en marknad i närheten av "Bellevue" för 1 500 kronor styck.

"Enligt säljaren är det inga riktiga vapen, de ska bara gå att skjuta med dem en gång, men jag har aldrig provat dem" har 51-åringen berättat i förhör.

Han ska ha haft vapnen för att skydda sig och sin familj.

Hittades i systerns lägenhet

Mannen ska också ha hävdat att han inte visste vad han skulle ha vapnen till, som hittades hemma i hans systers lägenhet i Borås.

51-åringen har berättat att han lärde känna 58-åringen i Herrljunga där de var arbetskamrater. "Han skjutsade mig till min syster och visste ingenting om vapnen" hävde 51-åringen under rättegången.

Mådde dåligt

58-åringen har i förhör berättat att han blev uppringd av den yngre mannen och att det var då denne avslöjade att han lämnat ett vapen i hans bil.

"Jag har aldrig mått så dåligt i mitt liv, jag har aldrig tidigare haft befattning med vapen." har mannen uppgett i förhör med polisen.

Tingsrätten menar att den historien inte är sann.

Fanns i resegarderob

Vid en husrannsakan hos 51-åringen tog polisen i beslag bland annat ett vapen, som 51-åringen förvarade i en plastkasse som i sin tur låg i en tygpåse. Påsarna låg i ett ytterfack i en "resegarderob".

Totalt rörde det sig om tolv vapen, tillhörande magasin och längst ner ammunition. I en jacka fann polisen den misstänktes plånbok med flera id-handlingar utfärdade på honom själv.

Hemma hos 58-åringen hittade utredarna pistolen som han berättat om i nattygsbordet i mannens sovrum.

Båda får fängelse

51-åringen förekommer under 22 avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast av hovrätten för Västra Sverige för olovlig befattning med smuggelgods och häleri till fyra månaders fängelse

Nu döms han till fyra års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott.

58 döms till två års fängelse för grovt vapenbrott. Mannen är tidigare ostraffad.