Mordbranden i lägenheten och inbrottet i huset i Karleby inträffade den 23 september i år. Branden uppstod i en lägenhet på Hjelmarrörsgatan där mannen var inneboende. Ett par timmar senare samma natt fick polisen larm om ett intrång i ett hus Karleby och kunde på platsen gripa en man, som även erkände att det var han som tänt på i lägenheten i Falköping.

I förhören som följde uppgav mannen att han mått psykiskt dåligt vid tillfället och att han druckit stora mängder handsprit i syfte att berusa sig.

Han berättade vidare att han hade startat branden genom att stoppa papper i brödrosten och sedan hällt tändvätska på en kudde i vardagsrummet. Därefter tände han på kudden med det brinnande pappret och lämnade sedan platsen.

Mannens egna uppgifter har stärkts av den tekniska undersökningen av lägenheten. I samband med den hittades en brödrost på köksbänken, samt att det fanns brända rester av ett reklamblad på såväl bänken som golvet. Vidare var vardagsrummet helt utbränt, dessutom hittade man brännbar vätska på flera av mannens plagg.

Vid rättegången vittnade en sakkunnig om riskerna som branden i lägenheten medförde även för de övriga boende i samma trappuppgång.

Bland annat framkom att det inte gick att lämna lägenheterna genom den vanliga utgången på grund av rökutvecklingen. Vidare hade det kommit in rök i samtliga lägenheter. Dessutom bedömdes riskerna för fortsatt rökspridning samt uppkomst av farlig miljö för människor att vistas i, som mycket sannolika.

Utifrån de uppgifterna menar tingsrätten att det är styrkt att mannen ha gjort sig skyldig till mordbrand. Man menar också att mannen har startat branden med uppsåt. Detta trots att han själv påpekar att han varnat grannar i närliggande bostäder och att det är bevis på att han inte har haft det.

Utöver mordbrand döms mannen även för hemfridsbrott och ringa stöld efter intrånget i huset i Karleby. Stölden handlar om att han har druckit alkohol och även tagit en cigarr i samband med att han sökt igenom bostaden.

Ytterligare två åtalspunkter fanns med på listan över mannen. Dels ringa narkotikabrott och skadegörelse som inträffade i slutet av januari i år, dels ett fall av våldsamt motstånd, som inträffade i början av september.

Vad gäller den första punkten har mannen erkänt gärningarna, medan han varken erkänt eller förnekat gärningen vad gäller våldsamt motstånd.

Utöver tre års fängelse döms mannen även till skadestånd på drygt 550 000 kronor. Den största posten är till ägaren av fastigheten på Hjelmarsörsgatan, som tilldöms 455 000 kronor. Därutöver ska han betala 66 026 kronor till lägenhetsinnehavaren.