Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastställda serier och motioner på VFF-mötet

På torsdagskvällen höll Västergötlands fotbollsförbund sitt årliga representantskapsmöte i Vårgårda. Bland annat fastställdes serierna för 2020 – dessutom diskuterades en rad frågor.

LÄS MER: Domarprofilens hårda kritik: "Det är ren och skär åldersdiskriminering"

87 av Västergötlands fotbollsföreningar var närvarande med rösträtt medan ytterligare sex hade efteranmält sig och endast hade närvaro- och yttranderätt.

Serierna 2020

Sammansättningen av serierna för 2020 behandlades. Det har varit en mer komplicerad process än vanligt att ta fram alla förslag. I division 5 herrar utgick Borås AIK en vecka före representantskapet och ersattes av Wargöns IK, bästa icke uppflyttade kvallag hösten 2019.

Varnhems IF och Lundsbrunns IF meddelade i ett sent skede att man samarbetar om ett lag i division 6 herrar och dagarna före representantskapet kom samma besked från IF Tymer och Värings GoIF.

Detta innebar att tre division 6-platser stod vakanta. VFF:s styrelse presenterade dagen före representantskapet ett slutligt förslag med sju division 6-serier i stället för planerade åtta.

Mötet fastställde division 3 damer samt division 4 och 5 herrar. Däremot skickades den fortsatta behandlingen av herrarnas division 6 vidare till distriktsstyrelsen. Det slutliga förslaget kom ut i ett sent skede och styrelsen föreslog att proceduren görs om och att beslut fattas den 19 december av styrelsen. Föreningarna röstade enhälligt för detta förfarande.

LÄS OCKSÅ: VFF reviderar – här är de nya serieförslagen

Fem motioner

Representantskapet behandlade följande motioner från föreningarna:

√ Fröjereds IF föreslog att tvådomarsystem införs i distriktsfotbollen och att Västergötland följer Småland och Halland i det avseende. Föreningen ville att utvalda division 5-matcher och DM-matchen skulle dömas av två huvuddomare 2020 med sikte på en permanent lösning 2021. Motionen avslogs på VFF-styrelsens förslag med motiveringen att svensk fotboll bör ta fram ett komplett utbildningsmaterial för tvådomarsystem innan man inför en förändring.

√ Fröjereds IF fick också avslag på sin motion om att begränsa antalet A-lagsspelare som får spela i ett U-lag i Utvecklingsserie. Här gäller sedan några år fri disponering och detta kommer alltså att fortsätta. Här blev det votering och avslag vann med 47-32.

√ Mellby IK hade i en motion föreslagit en begränsning gällande spelardisponering i U-lag som spelar i division 3 eller 4 damer. Mellby IK anser att alltför många spelare från ett A-lag fick spela i U-lagets nästa match när A- och U-lag 2019 åter fick spela i samma serier. Mellby IK föreslog maximalt fyra spelare från A-laget men mötet beslöt enligt styrelsens tilläggsförslag att det antal spelare som överstiger elva i A-laget ska få spela nästa U-lagsmatch. I division 2 består truppen av max 16 spelare, i division 3 av max 18 spelare. Det betyder högst fem respektive sju spelare som får flyttas ner till U-laget. Föreningar med A-lag i Elitettan eller division 1 får använda sina ersättare i nästa U-lagsmatch så den regleringen gjordes redan inför 2019.

√ Skepplanda BTK hade motionerat i två ärenden som gäller säsongsupplägg för seriespelet. Man vill ha en tidigare seriestart för lag från 14 och uppåt och även fler matcher i serierna för dessa åldersgrupper. Motionen avslogs. Föreningen motionerade också om en flexiblare spelordning i Utvcklingsserierna. Motionen bifölls och VFF fick uppgiften att se över dessa spelordningar och bland annat lägga vissa omgångar utan föreslagen speldag. Där kan föreningarna välja speldag friare än tidigare.

Matchvärdar 2020

VFF:s styrelse har diskuterat ett matchvärdssystem som följd av den bristande disciplinen i vissa seriematcher under 2019. Bland annat har fem A-lagsmatcher avbrutits. Mål och syfte med matchvärdar ska vara att skapa en bättre matchmiljö för spelare, ledare, domare och publik, att verka för Fair Play och att motverka dåligt språkbruk, våld, hot och våldstendenser på våra fotbollsarenor.

Ett förslag hade tagits fram som ska bearbetas i en arbetsgrupp med sikte på beslut på VFF:s årsmöte i Borås den 22 februari.

Division 6-trea i kval

Tävlingsbestämmelserna genomgår inga stora förändringar inför 2020. Ett beslut som fattades var att bästa trean i division 6 herrar får kvala till division 5 under förutsättning att divisionen kommer att bestå av sju serier. Kvalsystemet bygger hittills på att åtta serietvåor kvalar men med sju serier tar bästa trean den åttonde kvalplatsen.