Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FIKK tar plats bland andra hjälporganisationer

Hjälporganisationen Frivilliga insatser i kris och katastrof, FIKK, arrangerar olika typer av frivilliga stödinsatser. I samband med branden i Ryd i förra veckan ordnade man en klädinsamling till förmån för de drabbade.

När branden i Ryd utbröt var det många frivilliga som ville hjälpa till att stötta och bidra på olika sätt. Bland dem fanns organisationen FIKK, som på kort varsel drog igång en klädinsamling på torsdagseftermiddagen. Hundratals personer kom och lämnade kläder.

Runt årsskiftet deltog FIKK även i sökandet efter den försvunne 83-åringen Per Erik i Fagersanna och organisationen har en uttalad ambition att bli en given aktör när det gäller olika typer av frivilliga hjälpinsatser.

– Vår målsättning är att var tionde person ska vara aktiv i ett civilförsvar, som kan vara en form av räddningsaktion eller ett eftersök. Då ökar vi vår förmåga att agera i kris, säger Daniel Brodin, verksamhetschef för FIKK.

FIKK startades av Peder Schillerström 2016. Han har tidigare initierat organisationen Sökarna Västra Götaland och därefter Missing People. Även Daniel Brodin har ett förflutet i Missing People som ordförande och operativ chef och har funnits med från starten av FIKK.

– Den här typen av frivillig hjälp behövs inte bara vid eftersök av försvunna personer utan även efter andra kristillstånd.

– Vi såg att det fanns ett behov av ett bredare spektrum av frivilliga insatser och som vi ville kunna genomföra. Därför bildades FIKK, konstaterar Daniel

Efter starten har man jobbat med att bygga upp organisationen. Hittills har man knutit till sig och utbildat drygt 60 insatsledare. Vidare har man tillgång till 100 eftersöksekipage med hund samt 360 drönare som finns över hela Sverige.

Daniel beskriver att organisationen är uppbyggd på ett mobilt sätt.

– Insatsledarna har inga speciella geografiska områden som de ansvarar för utan är tillgängliga för att agera över hela landet.

– Blir det en insats går det ut ett larm-sms till alla insatsledare. Sen får de svara om de kan ta ansvaret eller inte, därefter påbörjar den som kan sin färd mot insatsen.

FIKK:s målsättning är att vara på plats på inom 60 minuter efter det att larmet inkommit eller att insatsledaren har påbörjat sin avresa mot insatsen inom 30 minuter från det de accepterat larmet.

– Vi har en bit kvar att jobba på det, men ambitionen är att vi ska vara så snabba, konstaterar Daniel.

I Skaraborg har FIKK tre insatsledare, dessutom finns ytterligare två i närliggande områden, vilket innebär att det finns fem personer inom ett rimligt avstånd och som kan lösa av varandra. Därutöver har man ytterligare ett antal personer som bidrar med olika typer av kompetens.

– Vi har 15 drönare och tillgång till ett flertal eftersökshundar. Totalt sett handlar det om över 20 aktiva inom organisationen i Skaraborg och som kan hantera insatser. Vid insatsen i Ryd var vi exempelvis sju personer från FIKK på plats. Dessutom har vi ett system med föreningar som vi knutit till oss och som vi tar hjälp av, säger Daniel.

Hittills har FIKK uteslutande agerat vid eftersök av personer. Under 2018 hade man 130 ärenden, detta trots att man hittills inte marknadsfört sig i någon stor omfattning.

– Vi vill inte misslyckas gentemot anhöriga i ett ärende utan vill först ha en stabil organisation i grunden innan vi går ut och marknadsför oss för hårt. Utifrån det perspektivet ändå en hög aktivitet inom organisationen, förklarar Daniel.

I ett samtal om FIKK faller det sig naturligt att göra jämförelser med Missing People. Daniel bekräftar att det finns likheter med den större organisationen när det gäller hur man jobbar rent praktiskt, men att det även finns saker som skiljer. Bland annat får FIKK:s insatsledare en symbolisk ersättning när de är i tjänst, vilket inte är fallet i Missing People.

– Målsättningen är att det inte ska kosta våra insatsledare pengar att göra samhällsnytta. FIKK ska täcka deras merkostnader för att de ska kunna utföra sitt uppdrag, säger Daniel

Han menar att man också är bredare när det gäller vilken typ av ärenden man kan ta sig an.

– Exempelvis kan vi tillsammans med vår partner Rapid relief team, RRT, som också är en hjälporganisation, servera mat till tusentals personer varje dag under en insats.

– Dessutom har vi sanitär utrustning som vi kan ställa ut omgående i anslutning till en insats. De delarna har inte Missing People och därför kompletterar vi varandra ganska bra, konstaterar Daniel.

Han lyfter sökinsatsen efter den försvunne pojken i Falkenberg i höstas som exempel.

– Då var vi på plats i ett tidigt skede och byggde snabbt upp sambandet. Insatsen började vid elva-tolv-tiden på natten. Klockan elva dagen efter började vi servera mat till alla och över 1600 portioner serverades, beskriver Daniel.

– Där var Peder vår insatsledare och när han kom dit hjälpte han Missing People att skapa de första patrullerna och påbörja sambandet. Därefter började jag bygga upp allt för sambandsplatsen.

– Alla frivilliga i övrigt som vi har i våra register hänvisade vi till Missing Peoples samlingsplats när det gäller söket och så tycker vi det ska fungera. I en insats ska man samarbeta och inte konkurrera, understryker Daniel.

Ni jobbar på frivillig basis men borde inte det ni och även Missing People gör, rymmas inom ramen för samhällets ansvar hos exempelvis Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap?

– FIKK:s ambition är att bli en naturlig part för MSB när det gäller att hantera frivilliga resurser vid händelse av kris eller katastrof samt vid försvunna personer och vi har och bygger upp verktyg för att kunna bli den aktören.

– Bland annat kommer vi inom kort att släppa vår app. Genom den kan vi påkalla VMA (Viktigt meddelande till allmänheten), eftersök, sjukvårdare och livräddare vid olyckstillbud och mycket mer, säger Daniel Brodin.