Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filip på väg till Stockholm för att träffa sin hjälte

11-årige Filip Karlsson ler mot kameran där han står på tågperrongen i Skövde tillsammans med lillebror Gustav. De är på väg till Stockholm, men anar inte att det ska bli ett mycket större äventyr än de tror.

Filip Karlsson är inbjuden till tv-profilen Jeanette Höglund i Stockholm. Jeanette är tunnelbanevakten som är känd från programmet "Tunnelbanan" och som engagerat sig för äldre hemlösa pensionärer.

Allt började på allvar i september 2016 då hon patrullerade på perrongen och såg en gammal välklädd man leta i papperskorgarna.

– Det var där det hela började och sedan har det blivit väldigt uppmärksammat i och med tv-programmet "Tunnelbanan", säger Jeanette Höglund.

En av dem som följde programmet var Filip Karlsson i Skövde. Men han kom att göra mycket mer utöver det som många andra kanske låter stanna vid en tanke.

Filip drog igång en egen insamling till förmån för de hemlösa. Målet sattes på att få in tusen kronor. Totalt kom det in 31 419 kronor från mängder av människor.

När allt var klart fördes pengarna omgående över till Vid din sidas konto. Tacket från Jeanette lät inte vänta på sig. På organisationens Facebooksida kunde man läsa följande: ”Sveriges yngsta hjälte genom tiderna Filip. Tänk att jag fick den stora äran att träffa dig i somras i Farsta och du sa att JAG va din idol??? Vet du en sak Filip? DU ÄR MIN IDOL. Tack till dig och tack till hela din familj. Vi på viddinsida älskar dig! Tack älskade Filip” stod det i det hjärtefyllda meddelandet.

Nu är Filip alltså på väg med sin lillebror och mamma till Stockholm. Det han inte vet om är att de kommer få var sin drömjulklapp, bo på hotell och träffa de hemlösa.

– Han ska få hjälpa till i soppköket, laga mat och dela ut mat. Jag kommer presentera Filip och berätta vad han gjort. De kommer att få mycket kärlek och det kommer att bli jätteroligt, säger Jeanette Höglund.

När Filip och hans lillebror står på perrongen i Skövde har mamma Anna Eriksson ännu inte berättat vad som väntar dem när de kommer fram till Stockholm.

– De tror att vi bara ska åka dit över dagen. Men de tycker det ska bli kul och det första Filip sa var att han ville ner i tunnelbanan, säger Anna.

Hon är rörd över att de ska få träffa Jeanette.

– Det den tjejen gjort för människor är större än universum. Det är en väldigt speciell människa. Det är svårt att sätta ord på vad jag känner. Det hon gör för Filip är helt makalöst, helt otroligt.

Läs mer: Många ville hjälpa Filip

Jeanette Höglund berättar att organisationen Vid din sida har mycket insamlingar och att det är jättemånga som skänker pengar, dock ingen så ung som Filip och ingen som gjort det så intensivt.

– När jag såg hans insamling delade jag informationen via min sida och då visste jag att det skulle ta fart, sen rasade det in pengar. Följarna är också fina, de ser en ung kille som gör en så fin insats. Han är en hjälte som inspirerat andra människor.

Det är därför Jeanette vill visa hur tacksamma organisationen och hon själv är över vad Filip gjort.

– Han har önskat sig en stjärnkikare, det har jag köpt. Lillebror ska få ett spel, sedan ska mamma Anna få ett besök hos frissan, säger Jeanette Höglund.

Läs mer: Filip samlar in pengar till hemlösa