Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filip samlar pengar till hemlösa

Ordningsvakten Jeanette Höglund är Skövdegrabben Filip Karlssons stora förebild. Nu har han samlat in 11 000 kronor till hennes arbete bland hemlösa.

Filip Karlsson är 11 år.

2012 började han titta på en tv-serie som handlar om ordningsvakter i Stockholms tunnelbana. En av vakterna, som för några år sedan började följas av kamerorna, heter Jeanette Höglund och Filip blev så fascinerad av hennes arbete att hon blev hans stora förebild och favorit, berättar mamman Anna Eriksson.

– Sedan dess har han följt serien med stort intresse.

I somras gick Filip igenom en tuff period och fick bland annat en ADHD-diagnos. Mamma Anna fundera över vad hon kunde göra för att muntra upp honom.

– Jag skickade ett meddelande via messenger till Jeanette och frågade om hon kunde tänka sig att träffa Filip om vi kom till Stockholm. Självklart svarade hon, berättar Anna.

När hösten kom var det dags.

Laddade med hygienartiklar skänkta av Annas arbetsgivare åkte de till huvudstaden. Där tog de tunnelbanan för att träffa Jeanette i ett kafé i Farsta och enligt Anna var hon ”helt suverän” i mötet med 11-åringen.

– Hon lade allt fokus på honom. Jag var bara bisittare. Det var häftigt att se, minns Anna.

Filip själv beskriver ordningsvakten som en snäll ängel.

Vid sidan av arbetet som ordningsvakt driver Jeanette Höglund en organisation som heter Vid din sida, en organisation som hjälper äldre, svenska hemlösa pensionärer samt fattigpensionärer och som har över 50 000 följare, berättar Anna Eriksson.

Efter mötet i Farsta har Filip noggrant följt organisations arbete i sociala medier.

– För en månad sen ungefär kom han hem och sade att han ville hjälpa hemlösa som Jeanette gör.

– Hur då, frågade jag.

– Jag har ju min veckopeng på 25 kronor svarade han, berättar Anna.

Hon pratade med Filips pappa och de kom överens om att de skulle tillåta sonen att starta en insamling i sociala medier med föräldrarnas hjälp.

Evenemanget döptes till Filips insamling till dom hemlösa.

– Han gör allt arbete med bland annat texter och bilder själv och hans mål var att samla in tusen kronor till organisationen. Insamlingen startades i måndags och idag har han samlat in 11 000 kronor. Det är helt fantastiskt.

Insamlingen pågår till den 17 december, vad tror du om resultatet nu?

– På riktigt? Ingen aning, säger Anna Eriksson.