Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finland stänger gränserna från torsdag

FINLAND Kraftiga restriktioner för resor från och till Finland införs med anledning av virusutbrottet, rapporterar Svenska Yle.

Gods- och varutransporter ska fortsatt få passera, men flygplatserna stängs för internationell passagerartrafik och landgränserna mot Norge och Ryssland ska stängas under vissa tider från och med torsdag. Från Sverige kommer viss arbetstrafik att tillåtas.

– Jag hoppas att människor följer förordningarna med tanke på sin egen hälsa. Men om de inte gör det så kan vi ta till ännu kraftigare åtgärder, men vi hoppas att det inte behövs, säger statsminister Sanna Marin (SDP) på en presskonferens, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Beredskapslag aktiverad

På ett extrainkallat sammanträde under tisdagen fattade regeringen som väntat beslut om att aktivera beredskapslagen, vilket ger myndigheterna långtgående mandat vid krissituationer.

Från och med onsdag ska skolor och universitet övergå till distansundervisning medan offentliga sammankomster med fler än tio deltagare förbjuds.

Redan på tisdagen införs dock en förordning som ger det offentliga kontroll över försäljningen av läkemedel och medicinsk utrustning.

– Tillsvidare har vi gott om läkemedel. För att trygga tillgången måste vi ta vissa begränsande åtgärder i bruk för att säkerställa att det finns tillräckligt med medicin och att de kan riktas till dem som behöver dem mest, säger hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) enligt Yle.

Viking Line pausar

Parallellt med beskedet från Helsingfors meddelade rederiet Viking Line att all trafik mellan den finska huvudstaden och Stockholm ställs in fram till den 13 april.

Samtidigt aviserar Ryssland att landet stänger gränsen mot Finland från och med tisdagskvällen och fram till den 1 maj.

Finland hade på tisdagseftermiddagen 319 bekräftade fall av coronasmitta enligt siffror från folkhälsomyndigheten THL. Inga dödsfall med koppling till virusutbrottet har registrerats.