Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler vill bli poliser – många inte tillräckligt bra

Nära 16 000 personer har ansökt om att utbilda sig till polis med start hösten 2019. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare antagningar. Men samtidigt är det inte säkert att alla platser tillsätts eftersom det inte är säkert att tillräckligt många klarar av antagningstesterna till polisutbildningen.

De senaste åren har samtliga riksdagspartier propagerat för att det måste utbildas fler poliser i Sverige. Så kommer att ske.

Från år 2017 fanns 800 utbildningsplatser per termin att jämföra med att det fanns 300 utbildningsplatser 2015 och första delen av 2016. Under våren 2019 finns 750 platser på våren och på hösten 2019 finns 850 platser.

För att kunna utbilda fler poliser tillkommer under nästa år även polisutbildningar på Högskolan i Borås och på Malmö Universitet. Sedan tidigare har det varit möjligt att genomgå polisutbildningen på Södertörns Högskola utanför Stockholm, Linnéuniversitetet i Växjö och på Umeå Universitet.

Statistik från Polismyndigheten visar att totalt 15 776 personer har ansökt om att bli poliser till utbildningen som startar hösten 2019. Det är en rekordhög siffra och Stefan Wehlin, gruppchef på polisens HR-avdelning, bedömer att lyckade rekryteringskampanjer i sociala medier har en stor del i den kraftiga ökningen.

Däremot är det långt från säkert att det verkligen blir 850 personer i Sverige som kommer att utbildas till poliser med start nästa höst.

– Men givetvis är 15 776 ett bättre underlag för att vi kommer få fler i utbildning höstterminen 2019, säger Stefan Wehlin till TT.

För att bli antagen till polisutbildningen ställs hårda krav, främst psykiska och medicinska, och de sökande måste klara av samtliga tester. Om antagningsproven visar att inte tillräckligt många personer uppfyller kraven så får platserna inte tillsättas. Dessutom visar tidigare års statistik att en hel del av de som blir antagna väljer att hoppa av utbildningen.