Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödssiffran stiger efter skalv i Albanien

Åtminstone sex personer har dött och 150 skadats i samband med en kraftig jordbävning som skakat Albanien under natten. En äldre kvinna dog i ett försök att rädda sitt barnbarn undan fallande bråte.

Skalvets centrum låg enligt geologiska institut på tio kilometers djup norr om kuststaden Durres och huvudstaden Tirana. Det inträffade mitt i natten, klockan 03.54.

Jordbävningen, som föregicks av flera lättare skalv, fick yrvakna invånare att i panik rusa ut på gatorna.

– Vi var redan vakna på grund av de tidigare skalven, men det sista fick allt att skaka. Allt föll ned på golvet, berättar en man som bor i en lägenhet på sjätte våningen i Tirana.

Sex döda

Hittills har sex personer konstaterats döda efter skalvet, uppger myndigheterna. En av dem var en äldre kvinna, som enligt räddningstjänstens uppgifter till en lokal tv-station hade slagit armarna om sitt barnbarn och skyddat honom med sin kropp.

En man omkom efter att i panik ha hoppat från en byggnad i orten Kurbin när skalvet slog till.

150 personer har skadats lindrigt, enligt myndigheterna. Under morgonen arbetade räddningstjänsten med att undsätta människor som fastnat i bråten. En man uppger till den albanska tv-kanalen News24 att flera av hans familjemedlemmar befinner sig i ett kollapsat hus.

– Jag talade med min dotter och systerdotter på telefon. De säger att de mår bra och att de väntar på hjälp. Jag har inte fått tag på min fru, säger han.

Jordbävningen orsakade betydande skador på byggnader i såväl Tirana som Durres och Thumanë, enligt en regeringstalesperson. Ett trevåningshotell i Durres har kollapsat.

Starkaste skalvet

Jordbävningen är den kraftigaste i Albanien, som relativt ofta drabbas av seismisk aktivitet, på årtionden. Skalvet kändes i flera länder på Balkan, troligen så långt som till norra Serbien, enligt AFP.

Skalv med magnituder upp till strax under 6 har skakat bland annat Albanien och Turkiet tidigare i år, men detta är det starkaste i Europa under 2019.

Albanien är Europas fattigaste land, med en medelinkomst på under en tredjedel av det europeiska snittet.