Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyg utan motor på Segelflygets dag

Sugen på segelflyg? I helgen finns möjlighet att prova på när Segelflygets dag genomförs hos Skövde Flygklubb och Lidköpings Flygklubb.

Segelflygets dag är ett årligen återkommande arrangemang och hålls samtidigt bland klubbarna i Norge, Danmark och Sverige. Här kan den intresserade få möjlighet att prova att flyga utan motor, tillsammans med en utbildad instruktör som flyger planet. Om så önskas kan man även få spaka själv för att prova på hur det känns.

I Skaraborg är det Lidköpings flygklubb på Hovby, och Skövde flygklubb som håller till på Skövde flygplats, som deltar i Segelflygets dag.

– I Lidköping flyger vi med två tvåsitsiga segelflygmaskiner som dras upp i luften med ett bogserflygplan, säger LFK:s Janne Andersson.

I Skövde flyger man med två tvåsitsare och en motorseglare. Segelkärrorna startas med hjälp av en vinsch, vilket ger en något speciell upplevelse.

– Det är svårt att beskriva, bättre att uppleva själv, säger Anders Blom i Skövde Flygklubb.

I Lidköping flyger man enbart på lördagen, medan Skövdeklubben har aktiviteter båda dagarna.

– Om det regnar blir det inget men annars kör vi, säger Anders Blom.

– Vi är väderberoende, men när vädret stämmer så är det en helt fantastisk upplevelse och sport. Vi hoppas att många kommer ut till Hovby, eller till Skövde flygplats, för att prova på riktig segelflygning, säger Janne Andersson i Lidköpings Flygklubb.