Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följ med på en soldatresa med Sixten Bengtsson

Journalisterna Claes Astin och Stig Allan Persson tog med publiken på en soldatresa med Sixten "Västgöta-Bengtsson".

– Han berättade om det land som de värnpliktiga skulle försvara. Idag är det omöjligt. Det finns ingen Sixten Bengtsson som kan göra det, säger Stig Allan Persson.

Under tre decennier genomförde Sixten ”Västgöta-Bengtsson” bussresor där han guidade cirka 80 000 nyinryckta soldater i Skaraborg för att visa dem vad de hade att försvara.

Vid en av resorna följde journalisterna Stig Allan Persson och Claes Astin med för att dokumentera verksamheten för framtiden.

Under föreläsningen på stadsbiblioteket delade de båda med sig av sina minnen av denna resa. De spelade även upp ljudklipp med Västgöta-Bengtsson.

Läs mer: Västgöta-Bengtssons minne hedras

– 110 år efter Västgöta-Bengtssons födelse invigdes i december 2018 ett minnesmärke placerat i Skövde Kulturhus. Konstverket är utfört av Skövdekonstnären Moa Andersson på uppdrag av Skövde kommun för att uppmärksamma Bengtssons mer än 50 år insats för att dokumentera bygdens språk och invånare, berättade Anna Gullstrand, bibliotekschef.

Föreläsningen ingick i serien Mångsidiga måndagar.

Se filmen från föreläsningen här. De svartvita fotografierna i filmen är tagna av Sveriges Radio och Margareta Söderström.