Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar förstående till skolavslutningar i klassrum

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

I år blir det inga traditionella skolavslutningar med bänkrader välfyllda av föräldrar och andra anhöriga till barnen. Istället hålls avslutningarna i klassrummen.

Våren är här med full kraft och skolavslutningarna närmar sig nu. Men i år hålls inte skolavslutningar som de brukar göra, med tanke på corona-pandemin.

Istället har det beslutats att samtliga skolavslutningar i grundskolan ska ske i klassrummen och att vårdnadshavare inte kan delta i år.

– Jag tror att föräldrar är förstående för att man inte ska ha större samlingar med den pandemi vi har. Jag har inte hört någon som ifrågasätter varför vi inte har en traditionell skolavslutning, säger Tommy Wallin i Vartoftaskolans föräldraförening.

– De flesta är nöjda med att skolan kan hålla igång. Det är bedrövligt hur det blivit i samhället, ändå är vi lyckligt lottade jämfört med andra länder.

Uppskjutet möte

Klassresor är en annan populär aktivitet som nu inte blir av på samma sätt.

– Skolan försöker göra det som är tillåtet att göra och lärarna jobbar jättebra här i Vartofta utifrån de förutsättningar som råder. Femteklassarna ska till exempel ut och cykla hela dagen imorgon, sa Tommy Wallin på tisdagen.

Föräldraföreningen har även behövt ställa in ett möte tidigare i vår med kommunalråden Adam Johansson och Karola Svensson kring framtiden för Vartofta skola, för att undvika folksamlingar. Förhoppningen är att man kan genomföra mötet, där föräldrarna bland annat vill diskutera trångboddheten på skolan, till hösten istället. Även en aktivitetskväll med föräldrarna på skolan som skulle hållas nu i maj har skjutits upp.

Stor förståelse

Beslutet att skolavslutningar hålls i klassrummen utan föräldrar fattades av barn- och utbildningsförvaltningen.

– Det var självklart utifrån den situationen vi har att vi ska undvika folksamlingar, säger skolchef Karina Bronell.

Hon har heller inte hört någon röst emot detta beslut om grundskolans avslutningar.

– Alla har nog stor förståelse, säger Karina Bronell.

Det har även sedan tidigare bestämts att anhöriga inte kommer att kunna vara med som vanligt vid studentavslutningarna i Skaraborg. De exakta formerna för hur studenten ska firas vid Ållebergsgymnasiet är ännu inte beslutat, utan något som fortsatt diskuteras, närmast i ett nytt möte som ska hållas inom kort med studentkommittén, där det finns representanter från avgångsklasserna.