Det var på en pressträff på måndagsmorgonen som utredaren Lars Arrhenius överlämnade förslaget till socialminister Annika Strandhäll (S).

– Tittar vi historiskt är det reservering av månader och dagar som har haft den stora effekten på jämställdheten, säger regeringens utredare Lars Arrhenius enligt

Enligt förslaget till det som regeringen kallar "en modernare föräldraförsäkring" ska fem månader, totalt 151 dagar, reserveras åt respektive förälder, skriver TT.

– Trots att vi alltjämt har en föräldraförsäkring som står sig väl jämfört med vår omvärld, så har vi en situation där uttaget är väldigt ojämställt. Fyrtio år senare har vi en situation där trots allt mammor fortfarande tar ut 75 procent av alla dagar, säger socialminister Annika Strandhäll (S) vid pressträffen, enligt TT.

På pressträffen berättade man att föräldraförsäkringen lättare ska kunna anpassas efter olika familjekonstellationer. Det innebär bland annat att en förälders sambo ska kunna likställas med en förälder, något som inte alltid är möjligt idag.

Enligt förslaget ska också de 90 dagar där man får ersättning på lägstanivå slopas, skriver TT.

Oppositionen meddelande på måndagen att man inte ställer sig bakom införandet av en femte pappamånad.

– Det ökar ju inte jämställdheten, tvärtom. Det kommer bara leda till att fler dagar inte tas ut, säger Zander, som inte tror att det finns någon majoritet för förslaget i riksdagen. säger Centerns talesperson Solveig Zander (C) till TT.

– Vi är inte alls förtjusta i det, vi är ju även emot de nuvarande tre månaderna och det här är ju ännu värre. Jag skulle säga att det är totalt verklighetsfrånvänt, säger SD:s talesperson Julia Kronlid (SD).