Det är kvinnans önskan om en skilsmässa som lett fram till händelsen som nu leder till åtal inträffade 28 maj på parkeringen till Skaraborgs sjukhus Falköping. Kvinnan har under längre tid försökt separera från mannen, som inte velat acceptera.

Kvinnan arbetade i området och mannen ska ha befunnit sig på platsen för att konfrontera henne.

Den snart 60-årige man, som suttit frihetsberövad sedan händelsen, ska enligt åklagare med uppsåt ha försökt döda sin hustru genom att ta tag i hennes armar och kasta ned henne i marken.

Därefter ska mannen ha tagit fram ett rakblad och skurit henne i ansiktet för att följa upp det med att ta fram en kniv och hugga henne i bröstet samt i ryggen.

Bara genom rådigt ingripande från två vittnen kunde den dödliga misshandeln avbrytas.

Mannen flydde från platsen men hittades ganska snart av polisens spårhund och kunde gripas.

Kvinnan fick föras akut till sjukhus med skärskador i ansiktet, en stickskada under vänster bröst samt en stickskada mellan skulderbladen. Stickskadan mellan skulderbladen hade orsakat hål på lungan.

Åklagare menar att mannen, som beskrivs som besinningslös, inte haft för avsikt att självmant avbryta det brottsliga angreppet och mord endast kunde avstyras "på grund av tillfälliga omständigheter".

Något tvivel i skuldfrågan råder inte. Flera vittnen pekar ut mannen som i förhör med polisen erkänt att han hållit i kniven och rakbladet. Men han förnekar uppsåt till mord, utan menar att det var kvinnans och de ingripande vittnenas fel att det blev som det blev.

- Jag hade inte gjort på det här sättet om hon inte hade provocerat mig. Det är en konflikt mellan oss, jag kom till henne för att försöka att lösa den konflikten. Hon utnyttjade situationen och började skrika.

I SMS till sin son skriver mannen: ”Jag har huggit din mamma med kniven och jag vet inte vad det är som har hänt med henne. "

”Varför har du blivit så här tokig.” undrar sonen.

"Din mamma hon har skämt ut mig och förkrossat alla mina drömmar".

I polisens förhör med kvinnan berättar hon om den skräck hon upplevde när mannen dök upp.

- Det var han som högg med kniven, är hon också glasklar om.

Redan 11 april angrep mannen kvinnan. Då ska ska han enligt åtalet ha tryckt upp kvinnan mot en vägg, tagit strypgrepp på henne innan han bet henne i kinden. Gärningen skedde i närheten parets två gemensamma barn.

När polisen fick larm från grannar tog de sig in i familjens lägenhet. Kvinnan ville inte berätta vad som hänt, men barnen berättade.

- Det var pappa. Han har fått något fel i huvudet.