Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Först kom det en - och sedan två till!

Det har skett en lycklig nedkomst av trillingkalvar på gården Brissmestorp utanför Kungslena. För lantbrukaren Per Carlsson var det helt oväntat att det skulle födas tre kalvar. – Jag hjälpte kon med den första kalven, sedan var vi borta ett par timmar. När vi kom hem var det ytterligare två kalvar i kalvningsboxen!

Det är ovanligt att alla kalvarna överlever vid en trillingfödsel, men det är just vad som skedde i på gården Brissmestorp i söndags.

Per Carlsson med familj var på väg att hälsa på sina föräldrar när han hörde att det råmades i ladugård och förstod då att det var dags för en av Herefordkossorna att kalva.

– Hon hade redan fått en kalv när jag kom ut i ladan och allt såg bra ut. Jag tyckte nog allt att kalven var lite liten.

Eftersom det gått bra åkte man hemifrån och när de kom tillbaka ett par timmar senare var det ytterligare två kalvar i boxen. Kossan hade fött trillingar!

– Alla var välskapta, jag behövde inte ens hjälpa till med diflaska. Det får man göra ibland när kalvarna är lite för svaga. Då får man mjölka ur kon och ge på flaska. Den första mjölken, råmjölken, från kon är väldigt viktigt för kalvarnas immunförsvar.

Kalvarna är fortfarande tämligen små.

– De vägde runt 20 kilo när de föddes mot normala 40-50 kilo.

Per Carlsson ledde in en kalv till boxen som bara föddes några dagar tidigare för att göra en jämförelse. Den är rejält mycket större.

Får hjälp av annan ko

Tur i oturen så fick en annan ko en dödfödd kalv nyligen och hon har accepterat och tagit kalvarna till sig och låter sig dias.

– Det hade blivit tufft för en ko med tre kalvar när de sedan blir större. Det är bra avlastning.

Har ni något namn på dem ännu?

– Nej, barnen brukar namnge kalvarna så vi får se vad det blir, säger Per Carlsson.

De har bott på gården sedan 2006.

Han började med småskalig djurhållning på tre Hereford som ren hobbyverksamhet. Nu har han 19 djur och minst sagt fullt upp från tidig morgon till sen kväll.

– Jag hjälper även min bror och far på en annan gård och har ett annat arbete också.

Tjurarna går till slakt och kossorna behåller han eller säljer till liv.

– Ytterligare åtta kor är dräktiga och ska föda inom den närmsta tiden. Återstår att se om det blir fler trillingar på gården i Brissmestorp.

– Det tror jag inte. Det vore väldigt osannolikt.