Läs också: FIBK:s succé fortsätter – vann kvalrysare: "Krigar väldigt bra"

Falköpings IBK fick bästa möjliga start på kvalserien mot Tibro IBK. I lördagens första match i en serie på bästa av tre vann FIBK en riktig rysare med 6–5 i Tibro.

– Killarna krigar väldigt bra i sista perioden. Vi drar på oss ett par utvisningar och tvingas därmed ägna mycket tid åt att försvara, vilket vi gör bra. I det läget så kliver Stefan Särnefält fram och trycker dit 6–4 för oss vilket skulle visa sig vara helt avgörande då Tibro reducerade i matchens sista minut, sa spelande tränaren Emil Martinsson efter matchen då.

Segern innebär samtidigt att FIBK kan säkra segern i kvalserien under onsdagen. Under kvällen ställs FIBK mot TIBK igen, den här gången i Falköping.

Men vad är det egentligen som ligger i potten?

Anledningen till frågan är att det är aningen problematiskt. Som vi tog upp inför kvalserien så kan detta playoff nämligen betyda såväl direkt uppflyttning till division 2 som ytterligare en kvalserie.

Så här ser förutsättningarna ut nu:

Laget det hänger på är IBK Alingsås. Alingsås ligger för närvarande på platsen strax ovanför nedflyttningsstrecket i division 1, med Herrestads AIF två poäng bakom. De två möts dessutom i en direkt avgörande match på söndag, i Uddevalla, för vilket av de två lagen som degraderas och vilket som stannar kvar i division 1.

Grejen för FIBK:s del är att Alingsås inte får förlora den matchen. Det skulle nämligen innebära att Alingsås åker ner, vilket skulle göra att antalet lag i Västergötlands division 2-serie skulle bli för många. Därmed skulle det framkalla ytterligare ett kval för FIBK – mot Rydboholms SK – ifall de vinner kvalmötet mot Tibro.

Skulle Alingsås däremot undvika förlust och behålla sin plats i division 1 skulle FIBK vid seger mot Tibro vara klara för uppflyttning till division 2.

Detta kommer dock alltså inte att stå klart redan under onsdagen, oavsett om FIBK vinner mot Tibro eller inte. Som sagt måste de invänta resultatet från Uddevalla på söndag innan de vet vad som gäller.

Läs också: FIBK laddar inför kval: "Hoppas det kan bli en ordentlig inramning"