Skaraborgs tingsrätt i Skövde dömde Skaraborgaren för grovt vapenbrott och ringa dopningsbrott till fängelse i ett år. 41-åringen friades från åtal om brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, ringa narkotikabrott och rattfylleri.

Tingsrätten beslöt också att det beslagtagna hagelgeväret, ammunition, machete och kniv skulle förverkas, samt en ampull med dopningsmedel, 11 pumpar och 26 kanyler.

Den 41-årige mannen har berättat att han hade fest den aktuella fredagskvällen i början av mars förra året. Några av festdeltagarna ställde sig under köksfläkten för att röka och även han blev bjuden. Han tog några bloss och märkte snart att det var cannabis i cigaretten.

"Jag körde ut gästen, jag tolererar inte att det röks cannabis i min lägenhet" berättade mannen.

På måndagen den 7 mars körde 41-åringen bil och blev stoppad av polis. En kontroll visade att han fortfarande hade narkotika kvar i kroppen. Dessutom hittade polisen en liten kniv i hans bröstficka.

I samband med husrannsakan i mannens bostad fann polisen det avsågade hagelgeväret under hans säng.

"Jag hade det där för att skydda mig mot personer ur den kriminella miljö jag förekom i tidigare" förklarade 41-åringen inför tinget.

Han hade kontaktats av sitt gamla gäng som ville "bötsätta" honom och hotade honom till livet. Han hade haft vapnet i två veckor när polisen kom dit.

Tingsrätten ansåg det inte styrkt att 41-åringen uppsåtligen tagit narkotika, men mannen berättade själv att han tagit ett par bloss på en cannabiscigarett under spisfläkten och berättat att det inte slog honom in att det kunde ge utslag även några dagar senare.

"Även här saknas det bevisning" konstaterar tingsrätten i sin dom.

41-åringen hade dock erkänt ringa dopningsbrott, som även styrktes av övrig utredning och därför dömdes han för det.

41-åringen förekommer sedan tidigare under 20 avsnitt i belastningsregistret. Han är dömd av Göta hovrätt 2008 för bland annat grovt vapenbrott och då bestämdes påföljden till fängelse i två år.

Själv har mannen berättat att han numera är gift och att den hotbild som han levde under 2016 är borta.