Vid kvällningen förra torsdagen rullade bollen i Moskva – hemmanationen Ryssland mötte i första matchen Saudiarabien.

Vårt eget landslag spelade sin första match den 18:e och mötte då Sydkorea. Det blev blågul seger med 1-0.

Fotbolls-VM är stort även på frimärken. Runt om i världen kommer det nya frimärken för att påminna om mästerskapen i Moskva. Den som samlar VM fyller lätt ett album.

Den 10 maj gav värdlandet Ryssland ut ett block med åtta märken. Motiven är ett från varje grupp med de fyra lagens flaggor och en spelbild.

På ett av märkena finns Sveriges grupp med flaggorna från Sverige, Mexiko, Tyskland och Sydkorea, Valören är 40 rubel, vilket motsvarar 5,16 kr och är inrikes porto.

Monaco har inget lag i Fotbolls-VM, men bidrar ändå med ett frimärke till samlingen. Valören är 1.30 euro. Det märket kom den 10 april.

Alla de 32 deltagande nationernas flaggor finns med. Den idoge samlaren ser nu också till att få tag i minnespoststämplarna från Moskva.

I have a dream

Irland gav den 5 april ut två nya märken i sin serie Internationella statsmän. En av dessa är Martin Luther King Jr och den andre Nelson Mandela.

Vid landsnamnet Eire står ett W. Det betyder att portot är worldwide, vilket i Irland är tre euro. Mer om de båda märkena finns att läsa på www.irishstamps.ie

Personligheter

Posten i Luxemburg hedrar två av sina landsmän i en ny serie. Helene Palgen (1902-1993) var en förgrundsfigur när landets språk utvecklades. Jean Schortgen (1880-1918) var politiker och den förste arbetaren, som valdes in i riksdagen. Han var socialdemokrat. År 1914 omkom han i en bilolycka. Valören på båda märken är 70cent.

Tecknad professor

Professor Balthazar var en populär animerad serie. Den är producerad i Kroatien, dåvarande Jugoslavien, i 59 avsnitt på fem-tio minuter. Nu uppmärksammar det kroatiska postverket den populäre, förvirrade professorn med ett frimärke i valören 3.10 HRK.

Broar på Europamörken

Temat för årets utgåva inom den europeiska postunionen är Broar. Alla Europas länder ger under året ut frimärken med detta motiv.

Vatikanstaten ger ut två märken. Motiven är de berömda broarna Sankt Angelo-bron i Rom och Karlsbron i Prag. Konstnären Stefano Morri har kombinerat broarna med personligheter, Sankt Peter och Sankt John, som båda har en historia kring broarna. Peter nämns som brobyggarnas beskyddare och John var en ivrig försvarare av kyrkan och kastades efter tortyr från en bro i floden Vutava. Valörerna är 0.95 och 1.00euro.

Mer om Vatikanens frimärken finns att läsa på www.vaticanstate.va

Trevlig sommar – med eller utan frimärken!

Gösta Karlsson