Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästarbetare drabbas hårt i virustider

Migrantarbetare i många oljerika stater på Arabiska halvön har hamnat i en omöjlig situation i coronakrisen. Många har smittats. Ännu fler har satts i karantän, förlorat sina jobb, har slut på pengar och kan inte återvända till sina hemländer.

Miljoner gästarbetare har lämnat sina hemländer och har tillbringat flera år i Gulfstaterna för att kunna skicka hem pengar till sina familjer. Nepalesiske Dulhara har stora skulder till de rekryterare som hjälpte honom till hotelljobbet i Förenade arabemiraten förra året, och är nu i ekonomisk knipa, skriver The Guardian.

– Jag är fast. Jag känner mig så ledsen och arg, men vad kan jag göra?

De flesta flygen står stilla och en del av arbetarnas hemländer vägrar ta emot sina medborgare eftersom länderna har fullt upp med sina egna coronavirusutbrott. Arbetarna lämnas därför ofta till sitt eget öde, även om många Gulfstater, bland dem Förenade arabemiraten, vill att de ska åka hem.

– Det här är oroande rapporter. Med tanke på migrantarbetarnas redan utsatta situation i Förenade arabemiraten kommer plötsliga uppsägningar antagligen att ha en förödande effekt, säger May Romanos, specialiserad på frågan vid Amnesty International, till tidningen.

Många smittade

Bekräftade coronavirusfall i Förenade arabemiraten är betydligt fler bland migrantarbetare jämfört med resten av befolkningen. En stor orsak är trångboddhet.

Det stora problemet är sovsalarna, enligt Ryszard Cholewiński vid Internationella arbetsorganisationen (ILO).

– Det har gjorts försök av flera företag att lösa sovplatssituationen, men även en bra dag på vissa ställen är de fyra i samma rum, säger han till The Guardian.

Runt 35 miljoner människor är gästarbetare i Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade arabemiraten och även i Jordanien och Libanon, enligt FN. Deras arbeten är viktiga både för landet där de arbetar och för hemlandet, dit deras löner skickas.

Diskriminering

Många av arbetarna har lågavlönade bygg- och städjobb eller arbetar som chaufförer, servitörer eller har andra yrken som inhemska arbetstagare gärna undviker.

– Den här pandemin har både exponerat decennier av systematisk rasism och fördjupat lidandet för migrerande arbetare som länge har mött exploatering och övergrepp i Gulfstaternas olika kafala-system, säger Hiba Zayadi vid människorättsorganisationen Human Rights Watch till plattformen Open Democracy.

Kafala innebär att arbetsgivaren fungerar som en sponsor för arbetarna, oftast från fattiga länder i Asien, och ansvarar för deras visum, pass och juridiska status.

Den här veckan hämtar Pakistan tusentals medborgare från Förenade arabemiraten, som har hotat att ändra reglerna för gästarbetare om deras hemländer inte tar tillbaka sina medborgare under coronapandemin, rapporterar Radio Free Europe.

Kristin Groth/TT