Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge oss ett ungdomsvänligt centrum

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Hur ser Falköping ut ur ungdomarnas perspektiv? Det är ingången i de insändare som elever i år 2 på Ållebergsgymnasiets ekonomiprogram under en del av vårterminen har arbetat med inom ämnet svenska. Detta är en av insändarna som skrevs.

Vi ungdomar i Falköping anser att det sällan finns något att göra på kvällar och helger.

Det finns inget ställe man kan hänga på och det finns inget stort utbud av saker man kan hitta på under helgerna. Jag tycker det är dags att Falköpings kommun utvecklar sitt centrum och gör det mer ungdomsvänligt. Det är viktigt att få hit näringskedjor som är populära och fungerar bra i många förhållanden. Det är dags för en förändring och den börjar i vårt centrum.

Det behöver finnas en utgångspunkt för ungdomar att träffas på helger och eftermiddagar och jag tror på ungdomsanpassad butiker och restauranger. I Falköping jämfört med jämnstora kommuner, exempelvis Ängelholm, finns det väldigt lite att göra för oss ungdomar.

I Falköping finns det begränsat med affärer och inte någon mysig och trevlig restaurang att besöka. Jämfört med Ängelholm som jag själv också bor i har jag sällan tråkigt på helgerna.

Där finns det ett större utbud av moderna affärer och bra restauranger. Det jag saknar i Falköping är framförallt att ha något att göra på helgerna, att exempelvis kunna ha en heldag på stan med shopping eller äta en mysig middag på stan.

För att Falköping ska bli en mer ungdomsvänlig kommun att bo i tror jag att det är viktigt att lyssna på vad ungdomarna egentligen vill. Att utveckla staden med anpassade butiker och restauranger tror jag kommer få många ungdomar ur soffan. Jag tycker det är viktigt att lyssna på de förslag och åsikter som vi ungdomar har. Det kommer bli ett mer ungdomsvänligt centrum om vi får vara med och bestämma eftersom det är vi som ska hänga och trivas där.

Men samtidigt finns det redan ett flertal butiker och restauranger här i Falköping som man kan besöka. Det finns klädbutiker som en ungdom kan handla i och det finns några restauranger runt om i Falköping som man kan käka på. Alltså skulle vi egentligen inte behöva klaga på centrum. Men jag tycker det är skillnad på bara en restaurang och en mysig restaurang eller på Lindex och exempelvis Zara. För vad har våra restauranger och butiker för betydelse om man egentligen inte vill besöka dem. Det är förståeligt att Falköping inte kan komma upp i samma nivå som större städer, exempelvis Skövde och Göteborg. Samtidigt är det självklart att vi kan utveckla vårt centrum och för att göra det bästa för kommunen och invånarna. För att få det att fungera på alla plan anser jag att Falköping ska införskaffa anpassade näringslivskedjor och butiker. Jag syftar främst på restauranger som redan funkar bra för många i andra städer. Ett exempel är Pinchos. Det är ett ställe jag och mina kompisar gärna besöker en lördagskväll och man stannar ofta i flera timmar.

Med dessa förändringar så kommer Falköpings centrum bli till en bättre plats för oss ungdomar om vi får vår röst hörd och får vara med och bestämma. Jag tror att ett bra centrum kommer göra att fler ungdomar går ut för att umgås och vi får inte bara umgås utan vi får även ha väldigt kul under tiden.

Filippa