Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Generella bedömningar om äldres covidvård fanns i Västra Götaland i början av pandemin

En granskning från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, visar att det finns fall då personer som bor på äldreboenden runt om i landet inte fått en individuell bedömning av läkare.
Nu avslöjar Dagens Nyheter att det i Västra Götalandsregionen förekom generella bedömningar kring vård av äldre i början av coronapandemin. Dessa sa, enligt DN, att äldre främst skulle vårdas på boendet även om det fanns behov av sjukhusvård.
Dagen därpå kom dock IVO med ett förtydligande.

Många av dem som avlidit i covid-19 är äldre personer som haft hemtjänst eller bott på ett särskilt boende. På tisdagen höll Ivo en presentation av sin tillsyn där man har undersökt om personer som bor på äldreboende får rätt vård under pågående pandemi.

Tillsynen visade att det på 91 boenden runt om i landet fanns så stora brister att verksamheterna ska fortsätta granskas. Det visade sig exempelvis att det fanns personer som inte fått en individuell bedömning av läkare, utan som istället har fått en generell bedömning. Ivo har fått rapporter om att det till och med fanns äldreboenden som haft instruktioner om att inte göra individuella bedömningar, rapporterade TT på tisdagen.

Ivo har tidigare inte gått ut med vilka regioner detta gäller. Men DN.se uppger nu att det finns tre regioner som uppgett till Ivo att det i början av pandemin togs fram generella bedömningar för hur personer på äldreboenden skulle vårdas. I bedömningarna angavs att vård skulle ske på boendet även om det fanns behov av sjukhusvård.

De tre regionerna det gäller är Västra Götalandsregionen, Region Stockholm och Region Kronoberg, meddelar Ivo via mejl till DN.

Enligt svaren som regionerna gett till Ivo så var anledningen till att man i början hade generella bedömningar att man var osäker på hur coronasmittan skulle belasta vården, skriver DN. I dag görs inte generella bedömningar längre, enligt de personer som Ivo har intervjuat.

– Individuella bedömningar gjordes vid sjukdomsfall och successivt togs individuella vårdplaner fram för övriga. Men våra riktlinjer om prioriteringar har framför allt gällt intensivvården. Samtidigt är inte sjukhusvård alltid det bästa för en äldre person med många sjukdomar, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, till DN. 

I Ivo:s granskning har myndigheten gjort totalt 340 intervjuer. Ivo har pratat med hälso- och sjukvårdsdirektörer eller motsvarande från alla regioner, samt medicinskt ansvariga sjuksköterskor eller motsvarande från alla kommuner, skriver TT.

FOTNOT: Dagen efter att artikeln publicerats kom IVO med ett förtydligande: I samband med IVO:s pågående tillsyn om förutsättningar för vård och behandling på särskilda boenden för äldre har myndigheten, bland annat, haft kontakt med huvudmännen för hälso- och sjukvården inom landets samtliga regioner. Utifrån dessa kontakter och andra upplysningar till myndigheten är IVO:s tolkning att det i ett fåtal regioner, i pandemins inledande skede, förekommit lokala instruktioner om generella bedömningar av vårdbehov, vårdnivå och behandlingsbegränsningar för personer vid särskilda boenden för äldre. Dessa instruktioner implementerades aldrig i vissa fall, och togs i andra fall bort snabbt. På vilket sätt detta fått effekt för bedömningar av enskilda patienter kommer att analyseras närmare av IVO, bland annat genom den journalgranskning som nu genomförs i tillsynen av 91 särskilda boenden för äldre. Tillsynen är inte avslutad och några tillsynsbeslut har ännu inte fattats.