Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gick mot VM-medalj – föll i sista backen

Falköpingstjejen Johanna Hagström såg ut att gå mot en given medalj i sprintfinalen i U23-VM. Då tappade hon oturligt balansen i den sista utförskörningen och chanserna var som bortblåsta.

Allt tydde på en VM-medalj när Johanna Hagström tagit sig upp för den sista stigningen på VM-sprintbanan i finska Lahtis under måndagen. Hon och norskan Tiril Udnes Weng hade skapat sig en lucka bak till övriga finalmotståndare.

Men så var olyckan framme. Johanna tappade balansen när den sista utförskörningen skulle påbörjas och föll på magen. Hon passerades av resten av startfältet, och medaljdrömmen var krossad.

Dagen började annars i dur för Johanna Hagström. Hon inledde piggt i de 17 minusgraderna med att vara näst snabbast i kvalet, en sekund bakom norskan Tiril Udnes Weng, brylling till världscupåkaren Heidi Weng.

Missöde i kvartsfinalen

I kvartsfinalen stötte hon dock på problem. En minut in i loppet föll Hagström i en hårnålskurva när hon krokade ihop med schweiziskan Fabiana Wieser, men Hagström lyckades minimera skadan och var snabbt uppe på benen igen.

Hon hade fortsatt kontakt med klungan men fick leta ny position för att ta sig framåt i fältet. Med minuten kvar till mållinjen hade Johanna återigen jobbat upp sig till en andraplats. Den positionen kunde hon behålla hela vägen in i mål och kvalificera sig vidare till semifinal.

I semifinalen var hon trea ut från skidstadion men gick starkt uppför första stigningen. Hon jobbade sig uppåt, och med god hjälp av sitt fina glid under skidorna hade hon gått upp i ledning och skaffat sig en ordentlig lucka bakåt inför upploppet. Hagström behövde inte gå för fullt in mot mål utan kunde bevaka sin förstaplats.

Lundgrens comeback gav VM-guld

Så åter till finalen, där Hagström ännu en gång var trea ur den första kurvan, men återigen körde starkt uppför den första stigningen och gick upp i täten.

Johanna var först genom hårnålen där hon hade missödet och föll i kvartsfinalen. Denna gång var det utan problem.

Norskan Weng låg i ledning och tryckte på uppför sista stigningen och Hagström följde. Men så i den efterföljande utförskörningen så föll alltså Falköpingstjejen och hon fick istället glida in i mål sist.

Hagströms landslagskamrat Moa Lundgren såg avhängd ut vid Hagströms fall, men kom starkt i slutet och lyckades till slut spurta ner norska Weng och vinna på målfoto. VM-guld till Sverige alltså, inte genom Hagström utan Lundgren.