Det är nu åtta månader sedan Skövdekocken utvisades till livet i det forna hemlandet och utan donationer från Skaraborg hade han fått mycket svårt att överleva. I det område av Nigeria han befinner sig finns i princip inga jobb att söka, vattnet är ofta förorenat och kort efter att han anlänt drabbades Dominic av Malaria.

Om man saknar sjukförsäkring får man stå för vårdkostnaderna själv och det brukar handla om mycket stora pengar. Hade han inte fått ekonomisk hjälp från Sverige kunde Skövdekocken mycket väl blivit helt utan behandling.

I Dominic Emenikes fall handlar de om några missade hundralappar under två månader och när arbetsgivaren upptäckte felet rättades det omedelbart till och pengarna betalades ut.

Men eftersom lagen tolkas bokstavligt ledde misstaget till utvisning av Skövdekocken och han är definitivt inte ensam i sin situation. En läkare i Falköping ska utvisas till Ukraina eftersom han blev sjuk och då tjänade för lite enligt normen.

– Restaurangbranschen är ett område där vi sett att det förekommit fusk och utnyttjande av utomeuropeiska personer. Det gör att de ska skicka in fler handlingar, det kan ta lite längre tid, säger Alexandra Elias på Migrationsverket.

Frågan har också drivits hårt av den moderate riksdagsledamoten Cecilia Widegren, som ställt frågor till flera ministrar i ämnet och haft många debatter.

– Förhoppningsvis gäller nu den så kallade propornationalitetsprincipen, så att straffet blir mer rimligt. Den nya tolkningen av lagen borde leda till att färre personer tvingas återvända i åtta månader för att få komma tillbaka igen, menar Cecilia Widegren.

Hon gläds givetvis med den utvisade Skövdekocken, som nu fått klart besked.

Ändå är hon överraskad av att Falköpingsläkaren trots ny tolkning ska skickas tillbaka till Ukraina för att han tjänade för lite enligt normen när han var sjuk.

– Vi behöver fler som honom, inte färre, säger Widegren.

Hon har dock tipsat de ansvariga i på vårdcentralen att ta kontakt med Centrum för rättvisa, de har nått framgång i flera fall av den här typen.

– De borde vara insatta i finliret, jag tycker verkligen inte att man ska ge upp, konstaterar riksdagsledamoten.

Mohamed är statslös palestinier som växt upp i Libyen och utbildat sig till läkare i Ukraina, där han också träffat sin fru. Men han har haft avsevärda problem i Ukraina och blivit misshandlad och hotad upprepade gånger där. Därför vill han inte återvända dit.

– Jag vill att vi åker till Norge eller Tyskland och söker därifrån på ambassaden. Om de (Migrationsverket) säger nej, du måste åka till Ukraina så kan jag inte göra någonting. Då är det bara polisen som ska hämta oss och deportera, säger Mohamed Abou Eliwa.

Han har kvar sin tjänst på Oden och tanken är att söka ett nytt arbetstillstånd från utlandet med denna anställning som grund.

– Jag vet inte riktigt hur lång tid det tar, men jag har gått igenom många liknande situationer och förstått att det tar mellan tre och sex månader att få arbetstillstånd, säger Mohamed Abou Eliwa.

Läs nytt hopp för Dominic:

Läs om Dominics situation i Nigeria:

Läs fick fel lön kan utvisas:

Läs han behöver få vård:

Läs lagen kan inte vänta:

Läs om Lex Dominic:

Läs om Dominic har fått malaria:

Läs han har packat väskorna:

Läs han har landat i Nigeria:

Läs hur länge ska jag behöva vänta:

Läs han kan bara vänta:

Läs den långa vägen till Sverige:

Läs Widegren reagerar på utvisningen:

Läs därför får läkaren inte arbeta vidare: