Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör om och gör rätt

I efterhand går det alltid att konstatera att vissa politiska beslut inte borde ha fattats. Hade ansvariga tjänstemän och politiker haft en tillförlitlig spåkula hade man säkerligen kunnat undvika en hel del av de beslut som inte gav upphov till önskad effekt. Men det hade inte stoppat dem från att fatta dåliga beslut – ibland tycks politisk prestige helt enkelt gå före sunt förnuft.

Ett sådant exempel rör strandskyddet, eller rättare sagt kommunernas rätt att bevilja dispens från det. Det var inte så svårt att förutsäga vad som skulle hända när kommunerna för tre år sedan fick ansvaret att bevilja dispens. Det fanns nämligen något som var bättre än en spåkula: Ett tillförlitligt facit.

Innan de nuvarande reglerna infördes låg dispensrätten formellt på länsstyrelserna. I praktiken fattades dock cirka 80 procent av dispensbesluten genom delegation på kommunal nivå. Det var ett ansvar som kommunerna inte förmådde leva upp till. 2002 presenterade exempelvis Naturvårdsverket en undersökning som visade att endast 32 procent av kommunernas beslut var välgrundade.

Flera tunga remissinstanser uttalade också skarp kritik mot förslaget. Uppsala universitet konstaterade bland annat att det var: Som att låta eleverna ta över skolan därför att de inte sköter sig! I andra remissvar liknades det vid att sätta bocken till trädgårdsmästare.

Vissa bohuslänska kommuner uttryckte till och med sin oro. De trodde inte att de på ett fullgott sätt skulle klara av att ta över ansvaret för dispenser och tillsyn av strandskyddet. Även om länsstyrelserna fått möjlighet att överpröva kommunernas beslut, är denna oro befogad. SVT:s Rapport visade nyligen att antalet dispenser ökat kraftigt i skärgårdskommunerna.

I Värmdö kommun som beviljar allra flest dispenser, fler än 200 stycken per år, var ökningen 2011 mer än 50 procent jämfört med åren före lagändringen. I en utvärdering av länsstyrelsernas överprövning av kommunernas dispensbeslut, som Naturvårdsverket presenterade förra året, konstateras bland annat att den totala omfattningen av dispenser som upphävs visar att det finns ett tydligt behov av en myndighet som har översyn och möjlighet att korrigera utifrån strandskyddslagstiftningen felaktigt fattade beslut om dispens.

Alternativt skulle man kunna tänka sig att kommunerna fråntogs rätten att bevilja dispens. Men det lär inte ske. Så sent som i somras sade miljöminister Lena Ek (C) till Ekot att strandskyddsreglerna måste ses över: inte för att ändra fundamenta, utan för att förtydliga så att människor känner att lagstiftningen är tydlig och transparent och att man förstår vad vi är ute efter. Men det är inte lagreglerna det är fel på. De är tillräckligt klara och tydliga. Det är i stället viljan och förmågan att följa dem som brister. Det borde faktiskt miljöministern förstå, om hon kan lägga den politiska prestigen åt sidan. Det är aldrig försent att bli efterklok.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel