Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första mötet under mandatperioden för regionfullmäktige

Det nya regionfullmäktige som skapats efter valet har nu sitt första möte, där en ny regionstyrelse ska utses.

Tisdag 23 oktober sammanträder det nya regionfullmäktige som bildats efter valet för första gången. Detta innebär bland annat att det nya partiet Demokraterna tar plats i denna församling. Det Göteborgsbaserade partiet har fem av 149 mandat i nya regionfullmäktige.

Grönblå samverkan, Miljöpartiet och de borgerliga partierna, har sedan tidigare meddelat att de avser fortsätta styra regionen, trots att de fem partierna i och med valet förlorat sin majoritet. Men det första mötet denna mandatperiod kommer att ledas av en socialdemokrat, nämligen Kerstin Brunnström från Göteborg. Hon gör det i kraft av att vara ålderspresident, det vill säga den i församlingen som har varit där längst.

På dagordningen står att välja ordinarie ordförande för regionfullmäktige, samt förste och andra vice. Förslaget från Grönblå samverkan är att moderaten Annika Tännström från Kungälv väljs till ordförande.

De 15 ledamöterna och 15 ersättarna i regionstyrelsen ska också väljas. Flera partier har sedan tidigare eller nyligen klargjort vilka som kommer att bli deras representanter i regionstyrelsen.

Liberalerna har ett nomineringsmöte dagen innan fullmäktige där förslaget är att Jonas Andersson fortsätter som regionråd för partiet med Carina Liljesand som ersättare.

Ulrika Frick är utsedd av Miljöpartiet som regionrådskandidat redan i våras. Vem som blir partiets ersättare bestäms på gruppmötet dagen innan fullmäktigemötet.

Ledamöter ska också utses till valberedningen och arvodesberedningen.

Mötet väntas bli väsentligt kortare än vad regionfullmäktigemöten brukar vara. Det som är svårast att förutse tidsåtgången för är frågestunden. Mötet startar klockan 9.30 och redan en och en halv timme senare är ett möte planerat för den nya regionstyrelsen.

Även regionstyrelsens första möte har ganska få beslutspunkter. En gäller att fastslå skattesatsen för 2019.

– Den måste styrelsen föreslå senast i oktober månad enligt kommunallagen, förklarar nämndsekreterare Julia Leonsson.

Enligt budgeten som beslutades i somras ska skattesatsen vara oförändrad.

Det är på nästa regionfullmäktigemöte i slutet av november som det väljs in vilka som ska sitta i alla andra nämnder och styrelsen inom regionen, från årsskiftet och framåt i fyra år.