Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häftigt ljusfenomen vid Slutarp: ”Ett helt skådespel av regnbågar”

Under lördagen sågs det och inte minst fotades det ett häftigt ljusfenomen runt omkring Slutarp - men vad är det för något och hur blir det till? SMHI har svaret.

Det var i facebookgruppen Levande Falköping som bilderna börja ploppa upp en efter en på det mäktiga ljusfenomenet som syntes under lördagen. Bland annat syntes det på vägen mellan Slutarp och Falköping.

Fotografen Sofia Linder var på väg ut till en fotografering i Trädet när hon snubblade över fenomenet.

–  I höjd med Luttra blev det som två hål i himlen där solen lyste igenom. Det såg lustigt ut, som att det var två solar. Det kom mer och mer solljus och jag fällde ner solskyddet. Sedan började jag se att bilar stod stilla och fotade utmed vägen. Jag tänkte att de fotade det fina vädret som höll på att bryta igenom. Sedan såg jag att det var en regnbåge som såg ut att vara väldigt nära och när jag tog bort solskyddet såg jag att regnbågen var hel och väldigt snäv eller som en ring, berättar Sofia Linder.

Sofia bestämde sig för att stanna till vid en bussficka strax innan Slutarp för att fotografera.

– När jag kom ut såg jag ett helt skådespel av regnbågar och det yrde liksom runt av iskristaller i luften. Jag tog några bilder och filmade lite med mobilen men ångrar såklart nu att jag inte tog fram min riktiga kamera och fotade.

Fenomenet syntes även i Bottnaryd under gårdagen. Enligt Mattias Lind, meteorolog på SMHI som Jönköpings-Posten har pratat med, handlar det om en halo, något som han berättar inte är så ovanliga egentligen utan om man är observant så går det att se dem rätt ofta.

– En halo uppstår genom ljusets brytning i ljuskristaller. Det krävs en viss typ av moln, ofta uppstår det i höga moln – så kallade cirrus eller cirrostratus, höga slöjmoln – som bestås av iskristaller, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

Om det är kallt på vintern kan det även uppstå nära mark vid till exempel gatlyktor, berättar han.