Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han inspireras av lugnet och skaraborgarna

Han har levererat närodlad, kass humor i snart tio år. Möt Andreas, en av hjärnorna bakom Uti Bôgda, som gillar Skövde för stadens fart och fläkt.

För fyra år sen valde Andreas Magnusson Skövde framför Lidköping. Orsaken var kärleken men det märks att passionen för kommunen också är stor. Han beskriver hur han kan relatera till Skövde.

– Jag gillar att det är en framåtsträvande kommun. Det kliar i mina fingrar och det passar här. Helt plötsligt har det kommit upp ett nytt höghus på någon dag, det är roligt att se.

Trots detta har han ändå sökt sig till landsbygdens Häggum, någon mil söder om stadens brus. Han beskriver att balansgången är viktig, tystnaden får honom att bli kreativ.

– Jag är mest kreativ på nätterna när jag ligger och ska sova. Då är allt tyst, man hör inga bilar och ingen ringer på mobilen. Helt plötsligt blir jag superpigg och det börjar snurra i huvudet. Då ligger jag och viskar till mig själv med roliga röster och skriver ner idéer i mobilen.

Han understryker vikten av att anteckna idéerna, annars försvinner dem.

Förutom tystnaden hittar han inspiration i människorna i Skövde.

– Det finns många eldsjälar här, jag gillar folk som har en hobby. Jag blir också inspirerad av original som man ser på stan. Det kan vara äldre personer som inte vet om att de är roliga. De är sig själv till hundra procent. Tyvärr börjar de försvinna.

De positiva egenskaperna med staden rabblas en efter en, men en sak tycker han att invånarna borde jobba på. Dialekten.

– Det enda dåliga med Skövde är att västgötskan försvinner här. Det beror nog på tågrälsen. Men jag jobbar varje dag på att bevara den.

Kass Humor-gänget skämtar mycket på dialekt, något som verkar uppskattat av invånarna i regionen. Andreas beskriver hur människorna han möter är glada och om man vill låna en traktor eller någons hus så är det aldrig någon som säger nej.

– Skaraborgare ligger på hyfsat samma nivå och har samma mentalitet. Det är något lugn i dem.

Nytt år - ny serie

I februari kommer humorkollektivets nya serie, Kära Dagbok, att finnas tillgänglig. I den får tittaren möta karaktärer som skriver dagböcker där de berättar om sitt liv.

– Det kommer vara väldigt starka karaktärer, några av dem känner man igen från Uti bôgda, säger Andreas.

Efter serien väntar lansering av en kulturyttring som man kanske inte riktigt förknippar med humorgruppen. De ska släppa ett musikalbum.

– Jag gillar glad rock'n'roll. Det finns ingen svensk, glad rock'n'roll. Kent är seriöst och Lillasyster är brutalt. Vi vill göra nåt med fart som man blir glad av att lyssna på.

Andreas skriver musiken och är med och sjunger på några enstaka låtar. Ordinarie sångare i bandet är Bill Granath.

– Han har en ordentlig pipa, säger Andreas.

Musiken kommer släppas på Spotify och det kommer också komma upp musikvideor på Youtube. Att jobba med dessa tjänster och kunna publicera sitt material själv utan att ha ett stort produktionsbolag eller tv-kanal i ryggen tycker Andreas är skönt.

– Då är det ingen som säger åt en att "det där är för hårt, någon kommer bli arg". Humor handlar om balans, är du inte vass så är du inte rolig. Vi gör ingen smart humor, vi vill ha snabba skratt. Om man fnissar själv är det förmodligen kul.

Juletid och nyårsfirande

Julen firar Andreas på med familjen på landet och äter klassiskt julbord. En egen tradition har han också format.

– Då byter jag till en snus med whiskysmak. Kalle Anka har jag tröttnat på, då äter jag hellre julmat en extra gång.

På nyårsafton fyller Andreas år. Något som omgivningen tycker verkar tråkigt. Han förklarar att så inte är fallet.

– Det är roligt för det händer alltid något, folk är festklädda och det skjuts raketer. Folk brukar fråga mig om det inte var tråkigt att fylla 15 så sent och därför inte få åka moped, men när man var 15 hade man ju kört färdigt.