Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han tar böndernas oro på allvar

Vad tänker ni göra åt otryggheten på landsbygden? Riksdagsledamoten Sten Bergheden (M) ställer en direkt fråga till ministern Morgan Johansson (S). – Vi kan inte koncentrera alla resurser till storstadsregionerna, de som bor på andra platser i landet måste också känna säkerhet och trygghet, menar Bergheden.

Moderaten tycker att utvecklingen är på väg åt fel håll och att stöldligor och andra som opererar utanför städerna vet hur de ska undvika polisen.

– Det finns en orsak till att det plötsligt försvunnit maskiner, verktyg, mopeder, fyrhjulingar, diesel och att ladugårdar blir plundrade, fortsätter Sten Bergheden.

Välorganiserade

Den här typen av ligor är mycket väl organiserade och vet många gånger redan vad de är ute efter när de anländer till landet. Ofta får de också hjälp med bostäder, transporter och tips av personer som redan bor här.

– Alldeles uppenbart behövs fler poliser, något som vi sedan länge driver. Ingen del av landet ska stå utan ett grundläggande skydd. Vi lovar därför minst 25 000 poliser till 2025, men det behövs också andra åtgärder.

Därför har riksdagsledamoten nu frågat justitie- och inrikesminister Morgan Johansson vilka åtgärder regeringen vidtar för att säkerheten på landsbygden ska prioriteras lika högt som i städerna?

Ökad säkerhet

Han har regelbundna kontakter med personer i säkerhetsbranschen och de kan se att efterfrågan snabbt ökar.

Bergheden konstaterar också att var fjärde lantbrukare är orolig för att bli utsatt för brott.

Det visar visar en ny undersökning från Landja markanalys. Samtidigt varnar bland andra Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, för att svenska bönder allt oftare utsätts för hot och hat i sociala medier, på offentliga platser och i hemmet.

– Det kan röra sig om allt från hatkampanjer till attacker utförda av maskerade personer. Vi vill öka den inhemska livsmedelsproduktionen, men då måste man också höja straffet för exempelvis aktivister när de slår till

Det kan handla om personer som släpper ut minkar och som skrämmer djur och ägare.

– Vi har fall i Skaraborg där hot fått folk på landsbygden att avstå vissa satsningar. De här brotten måste beivras om vi ska komma någonstans på den här fronten.

Och nu är frågan till ministern ställd.