Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är AF-kontoren som läggs ner

132 av Arbetsförmedlingens kontor runt om i Sverige stängas under 2019 och 2020, enligt det förslag som presenterades på torsdagen. I Skaraborg försvinner kontoren i Skara och Falköping och det blir hänvisning till Arbetsförmedlingen i Skövde.

På onsdagen presenterades förslaget som innebär att 132 kontor försvinner och att 106 kontor blir kvar.

Förslaget som presenterades på torsdagen har direkt börjat förhandlas mellan myndigheten och facket.

Tidigare under året stod det klart att kraftiga nedskärningar väntar på Arbetsförmedlingen över hela Sverige. Anledningen till förändringen är en förändrad budget och en bedömning att många kontor inte behövs eftersom allt fler människor sköter sina kontakter med myndigheten via digitala kanaler.

– Att minska kontorsnätet är nödvändigt. Vi är mitt inne i en omställningsprocess med ett varsel på 4 500 anställda på grund av de budgetförutsättningar vi har för året. Vi kan inte genomföra en så stor personalneddragning utan att göra förändringar i antalet kontor, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Tidigare rapporter talade om att antalet stängda AF-kontor kunde bli ännu fler. Arbetsförmedlingen uppger att en del mindre kontor ska behållas för att arbetsförmedlare från närliggande orter där ska kunna ta emot förbokade besök av arbetssökande på den aktuella orten.

Finansdepartementet har även givit landets länsstyrelser i uppdrag att nu kartlägga hur behovet av statlig närvaro ser ut på orter som nu förlorar sina fast arbetsförmedlare.

LÄS MER: Arbetsförmedlingen läggs ner i Falköping

Arbetsförmedlingen lämnar Skara