Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bor barnfamiljer utan värmesystem

De har strömavbrott sju, åtta gånger om dagen, inget värmesystem och vattnet fungerar bara ibland. Så ser vardagen ut för en grupp hyresgäster i Tidan, de flesta av dem barnfamiljer. – Jag kan inte laga mat och ha elementen på. Vi får välja. Ska vi äta eller ska vi frysa? säger Ida Åberg.

Ida Åberg öppnar ytterdörren till sin granne Elinore Olssons lägenhet i det ombyggda garaget i Tidan. De båda har lärt känna varandra snabbt. Man skulle kunna säga att de har varit tvungna att göra det. Sedan de flyttade in i varsin lägenhet med sina familjer i juli respektive augusti i år har problemen nämligen hopat sig.

När de flyttade in var fastighetsförvaltaren både tillmötesgående och trevlig.

– Allt var jättebra. Vi blev lovade så mycket. Han skulle koppla in värmen. Inget hände, säger Ida.

Lägenheterna var helt nyinredda. Faktiskt inte helt färdiginredda, visade det sig. Det saknades golvlister under ytterdörrarna. Ida och Elinore fick täta med ihoprullade lakan och filtar.

– Det drog iskallt in i mina barns rum, berättar Elinore.

Till fönstren i Idas dotters rum fanns inga foder.

– Hon frös så mycket på nätterna att hon bad att få komma in och sova hos oss för att hålla sig varm, berättar Ida.

I Idas lägenhet började det läcka in vatten i hallen. Hon visar hur träpanelen på fasaden ovanför ytterdörren är helt rutten.

– Här har de skruvat in en skruv och satt en klutt tätmassa, säger Ida.

Runtomkring sitter de ruttna brädorna kvar. Ida och Elinore befarar att det finns fler skador på byggnaden, sådant som inte syns just nu.

Lägenheterna är fortfarande långt från färdiga, trots ett löfte om att de skulle vara det i slutet av sommaren.

Alldeles nyligen skruvades elementen fast på väggarna.

– Men det är bara dekoration, säger Ida med ett avmätt skratt.

Elementen är iskalla och det går inga rör till dem. Någon sorts rör, som de tror ska gå till elementen senare, har dragits parallellt med taklisten i Elinores sovrum. I Idas lägenhet har det borrats hål i helt olika höjd på båda sidor om ytterdörren. Där är det tänkt att rören ska gå.

Nyligen fick alla hyresgäster åtminstone elelement av fastighetsförvaltaren. Men de går inte att ha på samtidigt som man lagar mat eller kokar vatten i vattenkokare eller använder vattnet. Då går strömmen.

Ida och Elinore berättar att förvaltaren har begränsat deras tillgång till varmvatten genom att sätta en timer i kontakten till varmvattenberedaren. Motiveringen till detta var att strömmen går när båda varmvattenberedarna går samtidigt. När varmvattenberedaren stängs av fryser vattnet och hyresgästerna får då inget vatten alls ur kranen.

– För att kunna diska får jag släcka alla lampor och stänga av elementen innan jag kokar upp vatten i vattenkokaren att diska med, säger Ida.

Annars går strömmen.

Under säsongens hittills kallaste dag var det 13 minusgrader ute och 14 plusgrader inomhus. När Elinore behövde duscha fick hon göra det i iskallt vatten den dagen.

Både Ida och Elinore har livssituationer som gör att de behöver bo i Tidan eller åtminstone Skaraborg. Elinore har en ettåring och en treåring och får mycket hjälp med yngsta barnet av sina föräldrar, som bor i Tidan. Ida, hennes sambo och sjuåriga dotter flyttade hit från Västervik för att bo närmare dotterns pappa. Trots att det är svårt att hitta en ny lägenhet med kort varsel letar de intensivt.

– Alla här letar. Vi kan inte bo kvar här. Men vi vill varna andra. Vi vill inte att andra barnfamiljer ska hamna i det här, säger Elinore.

Både Ida och Elinore betalar 6700 kronor i månaden för sina respektive lägenheter.

På fastigheten finns också ett större hus. Det är ett enfamiljshus, men har inretts med fyra lägenheter. Två av dessa har hyresgäster. Där bor bland annat en familj med en nyfödd bebis, som enligt Elinore och Ida är sjuk hela tiden. De tror att det beror på de dåliga boendeförhållandena.

Det finns inga bygglov vare sig för att bygga lägenheter i det större huset eller bygga om garaget till lägenheter. Detta visste varken Ida eller Elinore när de flyttade in med sina familjer. De förutsatte att det fanns bygglov. Men det gör det alltså inte. Det skapar i sin tur många andra problem, till exempel när det gäller hyresgästernas hemförsäkringar. De gäller inte i en fastighet som inte är avsedd att bo i.

Vid en brandskyddskontroll konstaterades enligt Ida och Elinore att elen var felaktigt dragen.

– Det var inte fråga om om det skulle börja brinna, utan om när, säger Elinore.

Först efter brandskyddskontrollen fick hyresgästerna brandvarnare av förvaltaren.

Den man som förvaltar fastigheten i Tidan gör detta åt ett bolag där en släkting till honom är styrelsesuppleant. Fastighetsförvaltaren är extern firmatecknare i ett fastighetsbolag som har ägt nedgångna fastigheter i bland annat Ludvika. Bolaget har ålagts av hyresnämnden att underhålla dessa fastigheter bättre. De har sedan sålts till samma fastighetsbolag som nu äger fastigheten i Tidan där Ida, Elinore och deras grannar bor.