Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får du mest bostad för pengarna

Hur mycket bostad du får för pengarna varierar stort beroende på var i landet du är beredd att bosätta dig. Tidaholm, Skara och Götene är några skaraborgska kommuner där du får mycket yta för pengarna.

Hur mycket bostad du får för pengarna varierar stort beroende på var i landet du är beredd att bosätta dig. Det framgår av ett pressmeddelande från Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter bostadsrätt och villa du får för en miljon kronor i olika delar av landet. Resultatet visar att nu får köparna i genomsnitt fler kvadratmeter för en miljon kronor jämfört med samma period föregående år.

Orterna där du får flest kvadratmeter bostadsrätt för miljonen är Fagersta i Västmanland, följt av Säffle i Värmland och Haparanda i Norrbotten. Kommunerna där du får minst antal kvadratmeter bostadsrätt är Stockholm, Danderyd och Solna.

I Skaraborg toppar Tidaholm, Skara, Götene och Tibro listan där du får mellan 308 ( Tidaholm) kvadratmeter bostadsrätt och 179 ( Tibro) för miljonen. I Skövde räcker summan till 58 kvadrat.

Vad gäller villor är Högsby orten där du får mest villa för pengarna. I Högsby får du så mycket som 208 kvadratmeter villa för en miljon kronor.

På Lidingö i Stockholm får du ynka 14 kvadratmeter för samma belopp. Bortsett från Högsby, är Sollefteå, Kramfors och Filipstad andra prisvärda kommuner som toppar listan. I Skaraborg får du mest villa i Tidaholm Falköping och Tibro, runt 80 kvadrat för en miljon. I Lidköping och Skövde räcker det till 50 kvadratmeter.

Efter en blygsam prisuppgång har bostadspriserna på både villor och bostadsrätter backat med cirka en procent den senaste månaden. Och det visar sig även i Svensk Fastighetsförmedlings kartläggning från december förra året. Då motsvarade en miljon kronor 14 kvadratmeter bostadsrätt i Stockholm.

I år får du en kvadratmeter större bostadsrätt för samma pris. Samma sak går att skönja även i Malmö och Göteborg.

– Efter flera år med en något överhettad bostadsmarknad har priserna nu planat ut till mer sunda nivåer. Just nu finns det goda möjligheter att hitta sitt drömboende och göra en riktigt bra bostadsaffär. Det finns många bostäder ute till försäljning och man köper och säljer på samma marknad. Då är det extra värdefullt att hitta en mäklare som kan vara med tidigt i processen för att planera och genomföra en bostadsresa på längre sikt, säger Petra Wester, tf vd på Svensk Fastighetsförmedling i pressmeddelandet.

Fotnot: Statistiken baseras på överlåtelser av bostadsrätter och villor gjorda under 1 december 2017 – 30 november 2018. Endast kommuner med minst 50 försäljningar i genomsnitt per år är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar.