Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns de högsta och lägsta hyrorna i Skaraborg – se hela listan

Hyreskostnaden ligger i genomsnitt lägre i Skaraborg jämfört med riket. Men det är stora skillnader. Skövdeborna tvingas betala mest i hyra per månad. Det visar statistik som tidningen Hem och Hyra har sammanställt.

Statistiska centralbyrån samlar årligen in uppgifter från kommunala och privata hyresvärdar om cirka 15 500 hyresrätter. Uppgifterna för 2018, som sammanställts av Hem och Hyra, visar att hyrorna i riket som helhet har höjts med cirka 1,1 procent jämfört med 2017.

Statistiken visar att hyran för en genomsnittlig lägenhet på 70 kvadratmeter ligger på 6 440 kronor i landet. I Skaraborg ligger genomsnittshyran för en liknande lägenhet på 5 145 kronor för 2018, alltså mer än tusen kronor lägre än riksgenomsnittet.

I Skaraborg är hyrorna i snitt högst i Skövde kommun. Där ligger medianhyran för en lägenhet på 70 kvadratmeter på 5 740 kronor. Medianhyrorna i Tidaholms kommun och Falköpings kommun ligger på 5 460 kronor och i Götene kommun får hyresgästerna i snitt betala 5 390 kronor per månad.

Lägst medianhyra i Skaraborg återfinns i Tibro kommun under 2018. Där får en hyresgäst i genomsnitt lägga 4 550 kronor i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter. I Vara kommun ligger hyran på 5 040 kronor, medan det saknas en sammanställning för Skara kommun för 2018.

Det skiljer mycket i hyreskostnader i landet. Hyresgäster på Kungsholmen och Östermalm i Stockholm har exempelvis mer än dubbelt så hög hyra som de som bor i Fagersta eller Bjurholm. I Göteborgs kommun ligger hyresnivån något över riksgenomsnittet med 6 650 kronor i månaden.

I uträkningen av den genomsnittliga månadshyran finns även de senaste årens nyproduktion med. 2017 hade en nybyggd lägenhet på 70 kvadratmeter en hyra på 10 160 kronor i genomsnitt i Sverige.

Det visar sig att hyrorna för nybyggda lägenheter stiger betydligt snabbare än i det äldre bostadsbeståndet. Enligt Hem och Hyra steg nyproduktionshyrorna mellan 2014 och 2017 med nästan tio procent.