Dalénium i Stenstorp är ett populärt inslag i skolornas undervisning och ett välbesökt utflyktsmål för familjer. Arbetet med att öka intresset för matematik, naturvetenskap och teknik har pågått sedan 2001.

Dalénium vänder sig till barn i förskola samt elever i grundskola och gymnasium med teman kopplade till läroplanen inom matematik, naturvetenskap och teknik. För allmänheten finns utställningen med experiment och interaktiva stationer samt vetenskapliga shower och olika aktiviteter under helger och skollov.

Upptäckarglädje, kreativitet och lärande står hela tiden i centrum. Under 2017 hade verksamheten 27 000 besökare varav strax över 11 000 var skolelever i olika teman.

På sajten barnsemester.se sker en omröstning varje år om besökarnas favoritaktiviteter och resmål.

I kategorin bästa science center fanns 14 nominerade bidrag. Dalénium har tidigare vunnit kategorin tre år; 2014, 2015 och 2016. Förra året fick man en hedrande silvermedalj men är nu alltså återigen vinnare i kategorin bästa Science Center i Sverige.

 Verkligen roligt att få en bekräftelse på att våra besökare gillar Dalénium och tycker om det vi gör. Vi är både stolta och glada över att vårt arbete med den ständiga utvecklingen av verksamheten ger resultat och att besökarna är nöjda, säger Annika Hansson Wallden, verksamhetschef, i ett pressmeddelande.

 Den här utmärkelsen ger oss extra stimulans att fortsätta med de satsningar vi gör. Vi har många spännande projekt på gång under 2018. Vi har högt ställda krav på oss och förnyelse är lika viktig i vårt arbete med skolklasser som att hela tiden förbättra utställningen med nya spännande experiment. Även våra vetenskapliga shower förändras och förnyas, under året kommer ytterligare en ny spännande och lärorik show.