Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här förvandlas ”djungel” till strandäng

På en äng vid sjön Östen har vegetationen fått härska fritt i runt 70 år och skapat en snårig djungel av smala träd, taggiga buskar och högt gräs. Men nu ska djungeln bort. – Målet är att det här ska bli en strandäng igen, säger Karin Hante från Länsstyrelsen.

Karin Hante – reservatförvaltare på Länsstyrelsen – kliver vant över grenar och rötter när hon arbetar sig längre in på ängen vid sjön Östen.

– När jag berättade det här för några som bor i närheten blev de jätteglada. "Du menar att vi kommer att få sjöutsikt" sa de, ler Karin.

Det som ska göra att husägarna kommer att se sjön är en restaurering av ett område på tio hektar som Länsstyrelsen nu har inlett.

– Sedan många år tillbaka så är det här en igenvuxen strandäng. Det är det här som händer när man inte gör någonting med en äng på kanske 60 eller 70 år. Målet här är nu att få det här till en strandäng igen, säger Karin.

Arbetet startade för drygt tre veckor sedan – och mycket har hänt. Ett par stora högar med avverkade träd tornar upp sig i ängens utkant och där alla de här träden tidigare stod är det nu platt ängsmark – bortsett från lite grenar, rötter och stubbar som sticker upp från gräset.

– Vi kommer att få hjälp här av Naturnära jobb vilket vi är jätteglada över. I augusti startar de upp ett lag i Skövde, så det kommer att komma hit ett gäng på minst 15 personer och städa upp här. Eftersom djur ska gå här och beta är det viktigt att det inte är för mycket skräp.

En bit bort från stubbarna och grenarna ser man hur det såg ut innan restaureringsarbetet började och hur det fortfarande ser ut på merparten av de här tio hektaren. Det är en djungel – en svårgenomtränglig vägg av smala träd, snåriga buskar och högt gräs.

Filip Magnusson är den som kör maskinen som förvandlar djungel till äng.

– Det finns små öppna ytor, men det är inte mycket. För det mesta är det helt igenväxt. Så det är ett jobb som är både tidskrävande och rätt så pilligt, säger han.

Och tid finns det faktiskt rätt så gott om.

– Det här ska ske över tre år och i två etapper är planen. Det är ju ett stort område som ska göras i ordning och arbetet är både väderberoende och maskinberoende. Förhoppningen är att vi ska klara av att rensa fem hektar nu och sedan ytterligare fem hektar i nästa etapp, säger Karin Hante.

Och varför vill ni göra det här till en strandäng igen efter drygt 70 år?

– För att gynna naturvården. Länsstyrelsen har en skötselplan som jag ska förhålla mig till och där har vi målet att det här ska bli till strandäng för att gynna strandängslevande fåglar. Det är många ovanliga fåglar som kommer hit under våren och hösten och det här är en av våra pärlor tillsammans med Hornborgasjön. Och i och med regeringens våtmarkssatsning fick vi pengar för det här, annars hade vi inte kunnat genomföra det.

Så arbete med att förvandla djungel till strandäng fortsätter vid kanten av sjön Östen och är förhoppningsvis klart nästa år.

Till fåglarnas – och husägarnas – glädje.