När han började i yrket lade man ut madrasser i fyllecellerna inför skolavslutningarna i området, men så är det inte längre.

– Tonåringarna tycks ha upptäckt fördelen med att komma ihåg sin egen avslutning eller hur en crusing varit, konstaterar polisen.

Att polisen tar hand om berusade personer är en vårdlag och det innebär att man inte för direkt statistik om var det sker och varför. Men man kan se att flest fall finns i Skövdes krogmiljö, Stochampionatet, Matfestivalen och på olika crusingevenemang i östra Skaraborg.

Polisen ingriper när någon på grund av berusning är en fara för andra eller sig själv om man exempelvis blivit liggande någonstans. Det sker också en tydlig ökning i julbordstider, då många helt enkelt tar för mycket alkohol till julmaten.

I Skaraborg har inte sjukvården någon tillnyktringsenhet (TNE), för egentligen är den här typen av fall ett område som sjukhusen ska hantera. Men här och på många andra håll är fyllecellen det oftast det alternativ som finns.

Frågan har dock lyfts i regionen och just nu pågår en utredning om man ska starta den här typen av verksamhet.

– Sedan har vi förstås missbrukarna och i nästan alla städer finns det personer i den kretsen som återkommer gång på gång. En del kommuner har tagit bort soffor och bekvämlighetsinrättningar för att folk upplever de här människorna som störande, men det är fel väg att gå, förklarar Morgan Tärning.

I Falköping har man exempelvis en soffa med värmeslingor utanför Systembolaget.

– Att minska möjligheten för vanligt folk att sätta sig ner någonstans i centrum löser inte problemet. De här personerna behöver hjälp och stöd på annat sätt, fortsätter Tärning

Polisen vet att BRÅ i Falköping diskuterat saken och Morgan upplever att den orten sticker ut lite på området, men problematiken finns på alla orter.

– Våra kommunpoliser samarbetar givetvis med andra myndigheter, det här är en sak som inte en enhet kan lösa.

Helgerna domineras av festande unga människor medan vardagarna domineras av återkommande gatudrickare. Gemensamt för båda att det är att det är flest män som omhändertas.

De senaste åren har han sett en annan växande trend: fler och fler av de omhändertagna är påverkade av narkotika. Antalet misstänkta för drograttfylleri har också ökat kraftigt, dels för att de är fler och dels för att polisen blivit bättre på att upptäcka dem.

Det förekommer naturligtvis kritik mot polisen i det här sammanhanget, men det är faktiskt relativt sällsynt. De flesta inser att de fått hjälp på ett eller annat sätt.