Problemen började egentligen redan förra året, då torkan innebar att många foderlager tömdes. När värmen slagit till i år igen finns det inget gammalt hö att ta av, och det är ett högt tryck på leverantörerna.

– Hela förstaskörden är slutsåld, berättar Ingrid Gradén från Ekby foder som säljer foder till hästägare.

Ekby foder ligger utanför Mariestad, och deras lerjordar har gjort att de hittills klarat torkan förhållandevis bra jämfört med andra delar av Sverige, vilket gör att de har kunder från hela landet. Men om lerjordarna hjälper till även nästa skörd återstår att se. Trycket är högt, och utan större odlingsmarker och utan ett ordentligt regn finns det inte mycket de kan göra för att producera mer hö.

– Det är besvärligt att vara tvungen att neka panikslagna människor som hör av sig och frågar efter foder, säger Gradén.

Relaterat till artikeln

Och bland hästägarna råder onekligen panik. Många brukar köpa böndernas överskott, men nu har bönderna knappt så det räcker till deras egna djur. Hästägarna tvingas leta på annat håll.

– Tidigare har det alltid funnits ett överflöd och man har tagit fodret för givet, berättar Emelie Espegren, hästägare i Skövde. Hon har fyra egna hästar och att säkerställa vinterfoder till alla har inte varit enkelt.

– Jag har fått ringa runt som en galning, säger hon. Nu har hon lyckats lösa sin egen situation, men hon vet att det är många som inte haft samma tur.

Cissi Hagberg, Töreboda, är också hästägare, och ser allvarligt på situationen.

– Det är kris nu, förklarar hon. Det finns grupper på Facebook där de som har oanvänd mark kan erbjuda sig att låta hästägare ta vara på gräset, och Cissi tycker det är viktigt att alla hjälps åt för att djuren ska kunna få mat.

Många har redan börjat importera foder från andra länder för att kunna klara av vintern, men då stiger även priserna. Andra försöker sälja de hästar de inte kommer kunna utfodra, men det är få som vill köpa ny häst mitt under en foderkris.

Den allra sista utvägen skulle bli att göra som många bönder: nödslakt. Men Emelie Espegren tror inte det kommer gå så långt.

– Det ska väldigt mycket till för att börja slakta. Hobbyhästar har ett helt annat värde, förklarar hon. Men att året kommer bli tufft för hästägare råder det ingen tvekan om.

Relaterat till artikeln