Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedersvåld bakom knivdåd

17-åringen attackerade mannen med kniv och högg honom i bröstet. Mordförsöket var enligt åklagaren Ylva Lundgren hedersrelaterat efter som syftet var att förhindra offret att träffa en närstående kvinna utan familjens samtycke. Nu döms Skövdebon för mordförsök.

Straffet blir sluten ungdomsvård i ett år och nio månader. Dessutom ska 17-åringen betala 131 600 kronor till den utsatte.

Händelsen inträffade i Skövde den 13 december förra året. Offret hade bett om systerns hand, men fått nej av fadern. Ändå fortsatte paret att träffas i smyg.

Hemligt besök

Händelsen inträffade då mannen var på besök för att i hemlighet träffa flickan, men brodern hade på något sätt fått reda på mötet och gick nu till attack.

17-åringen gav sitt offer ett djupt knivhugg i bröstet, som resulterade i ett 12 centimeter djupt och blödande sår. Enligt utredarna var det endast lyckliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades.

Hade "ramlat"

Från början sa målsäganden att han ramlat eftersom han trodde att det fanns risk för att brodern skulle skada sin syster. Men så småningom kom sanningen fram och tingsrätten har ansett målsägandens version av händelsen som trovärdig.

Enligt vittnen ska det ligga ett hedersmotiv bakom brottet och det ska också finnas sms som talar för den tesen. Skolan ska tidigare gjort en orosanmälan om att brodern begränsar sin systers handlingsfrihet.

Nu döms 17-åringen för mordförsök.