Västra Götalandsregionen skickar årligen ut svenska tandläkare, tandhygienister och sedan förra året även tandsköterskor till områden nära Kapstaden i Sydafrika. Där får de hjälpa till på klinikerna i en av Kapstadens kåkstäder, Guguletu.

Man får söka den här resan, och jag har spanat in den tidigare, säger Heléne Rydberg på Folktandvården Skara.

Hon har nyss kommit tillbaka från en omtumlande och känslosam månad i ett av Sydafrikas fattigaste hörn.

Heléne fick åka ner tillsammans med en tandläkare och en tandhygienist, båda från Västra Götaland. De bodde tre mil utanför kåkstaden Guguletu där de sedan jobbade. I början var det mycket nytt att vänja sig vid.

När man är ute och reser på semestern kommer man aldrig in i samhället på samma vis som jag gjorde nu. Det går inte att jämföra med andra resor jag gjort, berättar Heléne.

I Sydafrika har de vänstertrafik, och Heléne berättar att det kunde gå kossor och getter på vägarna.

Det var mycket osäkert.

Kliniken de arbetade på var skyddad av stängsel, och för deras egen säkerhets skull fanns det en vakt.

Det är sånt man inte är van vid här hemma.

Även arbetsmetoden på kliniken skiljer sig rejält från den i Skara.

Det enda man egentligen gjorde var att dra ut tänder. Jag tror att den lokala tandläkaren som jobbade där drog ut 38 tänder första dagen.

Dessutom lyckades Heléne och hennes svenska kollegor bli lite osams med den lokala personalen redan efter ett par dagar, på grund av att de ville dela ut tandborstar som de tagit med sig till patienterna.

Då var de inte så glada på oss. De sa att om vi gjorde detta nu skulle det komma hundra nya personer och be om tandborstar dagen efter.

Efter en vecka hade hon och de andra däremot vant sig, och kom sedan mycket bra överens med sina sydafrikanska medarbetare.

Nu är Heléne tillbaka i Skara. Hon har träffat massvis med människor, bland annat en häxdoktor med tandvärk, och både skrattat och gråtit med sina nya vänner.

Vi hade så roligt tillsammans. Jag känner att jag har gjort någon skillnad, och nu uppmanar jag mina kollegor att göra detsamma. Jag är väldigt glad att fick göra det här, säger Heléne Rydberg.