Varje juli-torsdag klockan 18 är det bilträff på torget. Det är bara att ta med sin bil och dyka upp.

En person som gjort just detta är Ulf Andersson från Skultorp. Han är stolt ägare till en röd Volvo P1800. Bilen har han haft sen 2014 men redan 1970 körde han P1800, en ljusblå av årsmodell -65.

– Man säljer den bara en gång, säger Ulf.

Men han grämer sig ändå inte över att han sålde bilen på 70-talet.

– Jag var tjugo år då. Den var också rostig, den jag har nu är i ett helt annat skick. Familjen som ägde den förut hade inte tid och bilarna vill ju rulla.

Bilen hittade han på internet i november 2014. Dagen efter åkte han till säljaren och efter att ha varit där i fem minuter var affären klar. Han har också fått priser, bland annat för bästa europeiska sportbil och "best in show".

Ulf Andersson efterlyser fler P1800-ägare.

Foto Alexander Fogde

Ulf har jobbat inom Volvo och kan inte tänka sig att köra något annat bilmärke. Särskilt uppskattat är att bilen delvis är byggd i Skövde.

– Det är fantastiskt roligt att motorn är byggd i Skövde. Karossen är byggd i England och bilen är sen ihopsatt i Göteborg, berättar Ulf.

Men det var inte arbetet på Volvo som väckte intresset för bilen. Det var Helgonet. Karaktären är kanske mest känd från tv-serien med samma namn där Simon Templar, också känd som Helgonet, är en brottsling som framställs i god dager. Han kör just en Volvo P1800.

Vid närmare beskådan av Ulfs fordon syns det tydligt att Simon Templar är viktig. I bakrutan finns ett helt museum med bilder på skaparen Leslie Charteris, den karakteristiska nummerplåten med initialerna ST1 och Roger Moore som spelade huvudrollen i tv-serien.

En del av Ulfs Helgonet-samling.

Foto Alexander Fogde

Bilen tar Ulf främst med sig till veteranträffar.

– Om det är fint väder kan jag ibland ta den när jag ska handla. Men hon får inte gå ut när det regnar, säger han.

Ulf är nöjd med dagens uppslutning på torget, men eftersöker fler Volvobilar.

– Jag är inte så mycket för amerikanare. Det är lite tråkigt att man alltid kommer ensam med P1800 på såna här träffar. Det finns några stycken i stan men det är aldrig nån som dyker upp. Jag tycker man ska visa upp vad man har.

Plastbilar och baklyktsskådespel

Thord Brand är också på plats med sin ljusblå Ford Mustang, årsmodell -08. Detta är fjärde säsongen han har bilen i sin ägo.

Thord Brand har alltid velat köra Mustang.

Foto Alexander Fogde

Någon i sällskapet intill kallar bilen för en plastbil, men Thord bara skrattar.

– Jag är medlem i Mustangklubben. Det är en go' bil att köra. Jag har alltid velat ha en Mustang men det är nu när man är äldre som man har råd, säger han.

Björn Lilja står också på torget med en grå Chrysler Newport från 1966. Han köpte den 2010 i Skåne men var med redan på 70-talet.

– Det har etsat sig fast i blodet, säger han.

I likhet med Thord är det på senare år han kunnat ta tag i bilintresset, och till skillnad från Ulf så klappar hjärtat lite extra för amerikanare.

Bild 1 av 9 Ford Mustang -66 års modell.

Foto Alexander Fogde

Björn minns tillbaka på ett minne som var särskilt storslaget.

– Jag minns på tidigt 70-tal när det var en karavan mot Karlsborg med hundratals bilar. När man stod i Fagersannabackarna kunde man se fullt av röda ljus hela vägen ner framför sig och fullt med vita ljus när man tittade bakåt. Hela Karlsborg var fullt med amerikanare.