Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemvärnet söker män och kvinnor som vill klä sig i grönkläder

Hemvärnet söker folk. Nu letar man nya soldater bland annat via Facebook.

Skaraborgs hemvärn organiserar den 38:e och 39:e hemvärnsbataljonen. Just nu är de båda bataljonerna bemannade upp till 60 procent. Målet är att de ska vara fyllda. Det kvarstår alltså en hel del tjänster att tillsätta.

Rekryteringsarbetet av nya deltagare pågår hela tiden. Just nu efterlyser man folk bland annat via ett upprop på Facebook.

”Hör upp! Gjorde du lumpen under 80-, 90- eller 00-talen? Kanske GMU något av de senaste åren? Jobbade du tidigare som GSS och tröttnade på det men nu åter fått gnistan att tjänstgöra i ”gröna” kläder eller kanske känner du någon?” står det att läsa i den första delen av texten.

Daniel Barsk jobbar på Skaraborgsgruppen och håller på med rekryteringen.

– Vi vill alltid ha folk till hemvärnet och letar efter alla möjliga deltagare, både dem som har någon form av militär bakgrund, men även dem som inte har det men som ändå vill göra en insats, säger Daniel.

– Tjänsterna som ska tillsättas handlar om allt från skyttesoldater och bandvagnsförare till kockar och sambandspersonal som kan jobba med radio och kommunikation och mc-ordonnanser. Det finns en uppsjö av uppgifter, tillägger han.

Den som känner sig manad att gå med, gör det enklast genom att göra en intresseanmälan via Hemvärnets hemsida. Därefter följer en process som, förutsatt att den sökande blir godkänd, leder till en placering på en lämplig position.

Som hemvärnssoldat kan man antingen göra skyttetjänst eller bli någon form av specialist. Den första kategorin förutsätter att man har någon form av militär bakgrund i det svenska försvaret och innebär en förhållandevis rak väg in i organisationen.

För den som inte har någon tidigare anknytning men ändå har ett specifikt intresse eller inriktning, är en väg att gå via någon av de frivilligorganisationer som finns.

– Man kan kontakta exempelvis Lottakåren, Bilkåristerna eller Frivilliga motorcykelkåren, FMCK, så kan de lotsa en vidare med olika utbildningsinsatser, säger Daniel Barsk.

För att kunna söka till Hemvärnet ska man vara lägst 18 och högst 60 år. Daniel Barsk konstaterar att medelåldern över tid varit förhållandevis hög, men att den är på väg nedåt. Samtidigt understryker han att alla som är intresserade är välkomna att ansöka, då det är en stor bredd på uppgifter som ska utföras.

När det gäller könstillhörighet välkomnar Hemvärnet både män och kvinnor. Just nu är mellan 20 och 25 procent av soldaterna på de båda bataljonerna i Skaraborg kvinnor. Målet är dock att nå upp till en jämn fördelning mellan könen.

Väl inne i Hemvärnet ska man delta i ett antal utbildnings- och övningstillfällen under ett år. För vanliga ”meniga” handlar det om fyra till åtta dagar om året fördelat på två tillfällen, medan personer med högre befattning gör fler dagar baserat på vilken nivå hen befinner sig.

– Det är olika avtal som styr hur mycket man tjänstgör, konstaterar Daniel.

Som soldat i Hemvärnet får man en ersättning för de dagar man är med och övar. Pengar är dock inte drivkraften för dem som är engagerade.

– Framför allt är det gemenskapen som många är ute efter när de går med i Hemvärnet, säger Daniel Barsk.