Gurka är så mycket mer än något som skivas och läggs på en smörgås. Tänkte bjuda på några tips och bra smakkompisar till den underskattade gurkan.

Man brukar ju säga att gurka bara är vatten, men faktum är att skalet innehåller en hel del vitaminer och mineraler.  Skalet sägs bland annat vara bra mot trötthet.

Gurksallad med mynta och lime: 1 gurka 2 lime färsk mynta flingsalt

Hyvla gurka tunt på mandolin. Pressa över  rikligt med lime. Skär färsk mynta i grova bitar och blanda i. Avsluta med att strö över flingsalt.

Asiatisk gurksallad:2 gurkor 1 vitlöksklyfta 1 msk soja 1 bit ingefära 1 lime 2 tsk sesamolja 1 röd chili 1 msk vita sesamfrön 1 dl cashewnötter 50 gram färsk koriander

Skär gurka i tunna stavar, ungefär som tändstickor. Riv vitlöken och ingefära fint och blanda med limesaft, soja och sesamolja. Skär chilin i tunna skivor, ta bort kärnorna. Hacka koriander grovt. Rosta sesamfrö och nötterna i en torr panna, var för sig. Blanda ihop dressingen med koriander och chili. Slå det över gurkstavarna. Strö nötter och sesamfrö över.

Här kan man ju givetvis använda andra grönsaker också.

Gurka, kräftor, citron och dill: Att blanda dessa fyra ingredienser och servera ihop med en pocherad eller stekt fisk, det har visat sig vara en riktigt fin kombination.

Grillad gurka: Skär i lagom bitar och grilla gurkan på snittytan. Låter galet, men är riktigt gott. Testa även att gnugga en vitlöksklyfta mot snittytan och pressa lite citron över. Garanterat en snackis på grillfesten.

Gurkgranite: 1 gurka 1-2  citroner 1 dl mousserande vin, eller cider 0,5 dl strösocker 1 gelantinblad flingsalt

Gör så här: Lägg gelantinet i blöt. Skölj gurkan och skär i grova bitar. Skär bort skalet på citronerna och pilla bort eventuella kärnor. Mixa ordentligt och sila. Ta lite utav vätskan och värm ihop med sockret tills allt löst upp sig. Krama ut gelantinet och rör i det. Blanda med cider eller mousserande. Häll i en plastbytta och in i frysen. Gärna över natten. När det är dags att äta, riv upp isen med en gaffel och strö lite lite flingsalt på.  Servera lite mellan två rätter, eller innan desserten. Perfekt för att ”rensa” munnen och ger en väldigt behaglig fräschhet.