Föreningen Historieforum Västra Götaland anmälde SVT-serien Vikingarnas tid, som sändes under jul och nyår för ett år sedan, i början av 2018.

– Den här serien är ren Mälardalspropaganda. Det handlar bara om Birka och Uppsala högar med som en röd tråd. Tre timmar totalt, och de nämner inte ens Västsverige vid namn. Man behöver inte vara så väldigt konspiratorisk för att tänka att här ligger en hund begraven, sa Morgan Nilsson, ordförande i föreningen.

Relaterat till artikeln

Nu, ett år senare, har han fått svar från Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, tidigare Granskningsnämnden. Enligt beslutet frias serien, då man menar att programmen inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

— Det har ju varit en häpnadsväckande resa kan man säga och det var märkligt att det tog sån tid, säger Morgan Nilsson.

— Om jag läste mellan raderna så var det ju så att man skyller ifrån sig. Det var inte si eller så utan programmet var upplagt kring programledaren och så vidare. Det var ett försvarstal från SVT bara.

Morgan är däremot nöjd över resultatet som deras anmälan givit.

— Vi fick den uppmärksamheten i media och med allt vad det innebar. Vi fick en otrolig cred från hela landet, folk gav oss beröm.

— Styrelsens beslut var ju att någon måste gå ut och visa detta. Att någon säger ifrån, sätter ner foten och visar att det faktiskt finns en historia utanför Mälardalen.

Relaterat till artikeln