Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp ungdomarna: Ändra reglerna för A-traktorer

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Hur ser Falköping ut ur ungdomarnas perspektiv? Det är ingången i de insändare som elever i år 2 på Ållebergsgymnasiets ekonomiprogram under en del av vårterminen har arbetat med inom ämnet svenska. Detta är en av insändarna som skrevs.

Tänk dig att du har bråttom någonstans och du ser längre fram att det börjar bildas en lång bilkö. Du kanske svär lite för dig själv och tänker att, “Jag har inte tid för det här”. När du börjar ta dig fram i kön ser du att orsaken till bilkön är en A-traktor i 30 km/h. Hade inte du då i det ögonblicket önskat att de fått gå i en högre hastighet, så att du hade kunna komma fram snabbare? A-traktorer är en stor del av många ungdomars liv. De skapar gemenskap, särskilt för dem som bor utanför Falköping. Dessa fordon ger oss möjligheten att ta oss från punkt A till punkt B utan att vi är beroende av att våra föräldrar ska kunna skjutsa oss. A-traktorer finns i alla olika storlekar, former, färger och märken. Det vanligaste märket idag är Volvo, men normen med Volvo börjar avta något då fler och fler bygger om till exempel Nissan, BMW, Mercedes och så vidare. Dock i Falköping är det överlägset vanligast med Volvo.

Nackdelen med A-traktorer är att de endast får gå i 30 km/h och endast får ha ettans och tvåans växel. Detta gör att vi stoppar upp i trafiken och att andra trafikanter blir irriterade och arga på oss. Det förstör även traktorerna i sig genom att det varvar så mycket som det gör. En helt laglig A-traktor ligger på runt 4500-5000 varv/min när den kör i 30 km/h. Ett så högt varvtal kan skada både motorn och växellådorna. Att byta motor och växellådor kan vara extremt dyrt om något av det skulle rasa. Är man dessutom inte kunnig inom området tillkommer även kostnaden att betala någon som gör det åt dig. Det är vanligt att många ungdomar själva betalar allt till sina A-traktorer. Har de inte råd att betala, försvinner friheten att kunna ta sig vart man vill eller att åka med sina kompisar på olika träffar. Är det rätt att dagens regler kan orsaka att friheten som användandet av våra A-traktorer medför försvinner?

Ökar man istället hastigheten till 45 km/h samt spärrar om växellådorna så att de inte riskerar att skadas vid körning skulle det förbättra både vardagen för många ungdomar samt för de andra trafikanterna som måste ligga bakom oss på vägarna. De skulle inte bli lika irriterade på oss samt att det även skulle öka säkerheten i trafiken. Med reglerna idag ökar risken för farliga omkörningar, trafikstockningar samt irriterade bilförare, och en irriterad bilförare är en farlig bilförare. Jag har själv varit med om att andra trafikanter gjort omkörningar trots mötande trafik, att någon har gjort en omkörning även fast jag blinkar och ska svänga till vänster, att någon har tutat på mig för att jag tydligen “är i vägen”. Jag kör bara som mina regler säger att jag får köra. Det står i lagen att man inte ska köra så att man blir en risk för andra i trafiken, men reglerna för A-traktorer gör oss i vissa fall till en risk i trafiken just för att vi kör så pass långsamt.

På en sida där civila människor kan ställa frågor till en av Transportstyrelsens experter är det flera som frågat varför man inte kan höja hastigheten till 45 km/h. Svaret man då får är att reglerna som är idag säger att om en A-traktor skulle tillåtas att gå över 40 km/h skulle det innebära ett krav på B-körkort. Vilket kan tolkas som att ungdomar med A-traktor inte är tillräckligt erfarna eller mogna för att få köra 15 km/h fortare än tidigare. Hur kan det då komma sig att mopedbilar och mopeder får gå i 45 km/h? A-traktorer är från början byggda av vanliga personbilar. Vi har samma chassi (stomme), bromsar och väghållning som en vanlig personbil har. Medan mopedbilar är som en plastburk på hjul med sämre bromsar och väghållning, och mopeder är lika oskyddade som cyklister fast att mopeden kan gå fortare. Det är så viktigt idag med jämlikhet men det verkar minsann inte gälla för oss med A-traktorer. Borde inte vi få köra i samma hastigheter som de andra fordonen för ungdomar?

Så istället för att ha regler som gör vardagen svårare för både ungdomar och vuxna, är det inte bättre att ge dagens ungdomar rätten och friheten som tillkommer vid en höjning av hastigheten för A-traktorer. Denna höjning skulle medföra större säkerhet i trafiken, färre irriterade bilförare, samt många nöjda och glada ungdomar.

Amelia