Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tid att reparera sjukförsäkringen

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Coronaviruset har lett till ett kraftigt ökat antal sjukskrivningar. Och värre lär det bli – Försäkringskassan beräknar att kostnaderna för bland annat sjuklön under 2020 kommer öka med tio miljarder.

I det här läget är det extra angeläget att sjukförsäkringen fungerar rättssäkert och ger trygghet åt den som blir sjuk. Så är det inte idag. På grund av ett antal politiska beslut – alltifrån alliansregeringens borttagande av den bortre tidsgränsen till den rödgröna regeringens siffersatta mål – har många, inte minst LO-medlemmar, tvingats jobba trots att de är sjuka.

Nu har regeringens utredare lagt fram en rad förslag som tar rejäla steg i rätt riktning för att reparera sjukförsäkringen. Det tycker vi som jobbar fackligt är väldigt bra. Särskilt viktigt är att Försäkringskassans prövning mot låtsasjobb föreslås upphöra.

Det är hög tid att politikerna ser sanningen i vitögat. Vi kommer inte att ha färre sjukskrivningar till följd av coronaviruset– snarare fler. Regeringen måste därför gå vidare med en ny lagstiftning till riksdagen. Och det snarast. Sjukförsäkringen är i stort behov av reparation!

Annica Falck ordförande LO-facken i Skövde

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel