I 17 år har Elisabeth Andersson drivit Påverås Gårdsmejeri på Mössebergs sluttning. Undan för undan har verksamheten växt och för ett år sedan anställde hon för första gången en person, detta på halvtid.

Vi producerar mellan sju och åtta ton ost och ostprodukter per år i dagsläget, säger Elisabeth.

Troligen kommer den siffran att öka ytterligare framöver.

En utbyggnad är på gång under året, vi behöver ett lager till. Som det är nu kan vi inte producera i takt med efterfrågan, fortsätter Elisabeth.

Det är i första hand dessertostar som tillverkas på Påverås Gårdsmejeri, men även lite hårdost och dessutom ostkaka och – i liten skala – kalvdans.

Totalt rör det sig om ett 15-tal produkter. Allt handlar för övrigt om ett rent hantverk, jag hämtar till och med mjölken själv hos en lantbrukare i Vilske Kleva, säger Elisabeth Andersson.

På onsdagen prisades Elisabeth av Centerpartiets kommunkrets, som förärade henne utmärkelsen "Årets kvinnliga företagare".

Den här utmärkelsen har funnit i drygt tio år och delas alltid ut på Internationella kvinnodagen, säger Carl-Eric Gabrielsson från Centerns kommunkrets.

I år beslutade alltså kretsstyrelsen att det Elisabeth Anderssons tur att få priset.

Hon är en driven företagare, som förädlar närproducerade produkter, i detta fall mjölk, och hon har hållit på länge. Just närproducerat i kombination med småskaligt är något som verkligen symboliserar vårt parti, berättar Karola Svensson, som till vardags är kommunalråd.

Elisabeth Andersson var både överraskad och glad när hon på onsdagen fick ta emot priset.

I ärlighetens namn visste jag inte ens om att det fanns, så därför blev jag extra överraskad, säger hon med ett leende.

Till sist en liten nyhet kring Påverås Gårdsmejeri, under året ska företaget börja producera getost, om än i liten skala.