Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon skildrar hundens liv i ny fotobok för barn

Hur ser en hundvalp på världen när den kommer till en ny familj? Hur ser vardagen för den ut? Det är frågor som Fagerhultsbon behandlar Eva Töllner i sin nya bok ”Sagas första år”. Bokens stjärna är hennes egen lilla kromfohrländer Saga. – Det är en dagbok, skriven ur hundens perspektiv, säger Eva Töllner.

I en vackert belägen villa, bara ett kort stenkast norr om den stora belysningsfabriken i Fagerhult och med utsikt över Vättern bor Eva Töllner tillsammans med sin man. Här bor också den pigga, vitbruna tiken Saga och det är kring henne mycket av samtalet kommer att kretsa.

Eva Töllner är pensionär och har jobbat i 40 år som bibliotekarie och har ett stort intresse för böcker. Dessutom har hon under hela sitt liv haft hundar vilket har bidragit till en stor passion för de fyrbenta små liven.

Nu har Eva Töllner förenat dessa två intressen i ett och samma alster. Under sensommaren släppte hon sin första bok. Det är en fotobilderbok för barn där hennes hund Saga är huvudkaraktär.

– Det är en dagbok skriven ur hundens perspektiv. Det finns många frågor för en liten valp när den kommer till en ny familj. Varför får man inte kissa inne? Hur är det att gå i koppel och hur vänjer man sig med de nya människorna? Det ville jag skildra i den här boken, säger hon.

Skriven för högläsning

I boken får man följa Saga när hon träffar en ny hundkompis, när hon för första gången får kontakt med hästar, och läsaren får dessutom bekanta sig med de vackra grannkatterna, till vilka Saga har en minst sagt kylig relation.

– Boken är skriven för barn, men den är gjord så att den bäst lämpar sig för högläsning av någon vuxen. När man skriver barnböcker tycker jag att det är viktigt att göra en bok som framför allt ska vara bra för barnet, men som den vuxne uppskattar att läsa högt ur, säger Eva Töllner.

Saga kom till familjen under 2015 och då var hon bara åtta veckor gammal. Sedan dess har Eva fört en dagbok över den lilla valpens liv. Hon skrev om Sagas äventyr i naturen och tog bilder på henne. När Eva Töllner fick kontakt med en skrivcoach som kunde ge feedback på liggande manusidéer började Eva inse att hon kunde förvandla sin dagbok till en tryckt barnbok.

”Jag vill att den ska läsas”

Efter kontakt med ett förlag i Jönköping var saken klar. Boken skulle ges ut, men det fanns en hake.

– De sa att de kommer ge ut den här boken, men den måste vara klar innan bokmässan i Göteborg. Jag tänkte: ”Oj, då har jag endast en månad på mig att skriva klart allt”, säger Eva Töllner.

Hon hann. Bara några dagar innan bokmässan hölls en releasefest och nu finns boken ute till försäljning, samt på olika bibliotek ute i landet. Hon skissar redan på en uppföljare.

– Det är klart jag vill att den här ska läsas och komma ut. Den är värd det. De flesta bilderböcker för barn i dag använder sig av teckningar som bilder. Det finns många bra och vackra sådana förstås, men jag tror den här kan sticka ut, säger Eva Töllner.